Belföld

Késhet a szociális törvénycsomag újratárgyalása

admin

2003. 01. 09. 13:35

Bizonytalan, hogy a kormány pénteki ülésén tárgyal-e a szociális törvénycsomagról, amelyet Mádl Ferenc köztársasági elnök nem írt alá.

Az államfő december végén megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt, mivel a bevezetendő szabályozás megítélése szerint hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni.

Amennyiben pénteken a kormány nem tárgyalja a javaslatot, úgy a január 17-i kormányülés napirendjére kerülhet, és ezután nyújtják be a parlamentnek. A kormánynak arról kell döntést hoznia, hogy eredeti formában, vagy módosítva terjeszti ismét a Ház elé a javaslatot.

A házszabály szerint a köztársasági elnök, a kormány, vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra, vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. Az Országgyűlés elnökének lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.

Ha a rendkívüli ülésszak vagy rendkívüli ülés összehívását önálló indítvány megtárgyalása miatt kérik, a kérelemmel egyidejűleg a napirendre javasolt önálló indítványt is be kell nyújtani. Az így benyújtott képviselői indítvány külön döntés nélkül az Országgyűlés tárgysorozatába kerül. Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülése február 11-én lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Gyula, 2012. január 19.
A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház egyik munkatársa egy beteg sugárkezelését készíti elő az onkológiai osztályon. A kórház - holtversenyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájával - második helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.