Belföld

Hiánycikk a Nospa és az Algopyrin

Mára hiánycikké váltak egyes láz- és fájdalomcsillapítók – közöttük például az Algopyrin –, ám vannak települések, ahol nincs görcsoldó, és a hosszabb hatású szív- és érrendszeri betegségre ható szereikhez sem juthatnak hozzá a betegek, például a Betaloc ZOK-hoz. Budapesti patikusok a Népszabadságot úgy tájékoztatták: ez utóbbi szer mással nem is helyettesíthető, ráadásul a nagykereskedők sem tudják, hogy mikor várható újabb szállítmány.

A Magyar Gyógyszerész Kamaránál a főváros mellett Szabolcs-Szatmár, Fejér és Nógrád megyéből is ellátási zavarokat jeleztek a patikusok. Hávelné Szatmári Katalin elnök a lap munkatársának elmondta: segítséget kér a nagykereskedők szövetségének elnökétől és a szaktárcától, szerdán ugyanis Nógrádból segélykérő levélben hívták fel figyelmét a helyzetre. Megrendeléseiket a nagykereskedők csupán 40-50 százalékban teljesítik, miközben készleteik egy-két napra elegendők – állította levelében a megyei kamara, amely szerint az utóbbi öt évben nem fordult elő a mostanihoz hasonló hiány.

Átmeneti nehézségekről van szó, melyek egy-két napon belül rendeződhetnek – legalábbis így véli Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke. Szerinte gyógyszerhiányról annak ellenére nincs szó, hogy a mintegy négyezer hazánkban forgalmazott készítményből 30-50 hiánycikk. A hiány egyik oka az áremelkedést megelőző decemberi felvásárlás. Egyetlen példa: míg októberben 196 ezer, decemberben 644 ezer doboz tízdarabos Algopyrint adtak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik