Belföld

Betanított munkások tömege válhat munkanélkülivé

Még az idén súlyos gonddal kell majd szembenéznie a kormánynak a betanított munkások foglalkoztatása terén – állítják egyes szakértők, mivel a nagyobb gyártóknál egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre kerül a hangsúly. Az – amúgy pozitív – folyamat felgyorsulása tömeges munkanélküliséget is okozhat ebben a több mint 600 ezer munkást számláló rétegben - véli a Magyar Hírlap.

Néhány napja telt le az 50 napos felmondási ideje a várpalotai Lábas Istvánnénak, akit tízéves munkaviszonya után az iparági recesszióra hivatkozva bocsátottak el a székesfehérvári Philips gyárból. Az 56 éves betanított munkás rezignáltan mondja: “nem tudom, hol kapok munkát, de bárhova is megyek, mindenképpen kevesebbet fogok keresni, mert a Philipsnél eltöltött tíz évem miatt ott már egészen magas fizetési kategóriában voltam” – mondja. A család miatt azonban biztosan nem vállalna munkát más térségben, még magasabb beosztásért, illetve több pénzért sem. Lábas Istvánné helyzete egy szempontból jobb, mint sok sorstársáé: néhány évvel a nyugdíjkorhatár előtt sem rest tanulni, elfogadta, hogy ez az élet része.

A “menjek vagy tanuljak” kérdést a közeljövőben a Magyarországon betanított munkásként dolgozó több mint 600 ezer ember közül vélhetően egyre többen lesznek kénytelenek feltenni maguknak. A 70-80 százalékban betanított munkásokat alkalmazó multinacionális gyártóknál ugyanis egyre növekszik a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek és gyártási folyamatok aránya. Ezekhez pedig egyre képzettebb munkaerőre van szükség. A helyzet különösen a feldolgozóiparban éleződik ki, ahol csak 1995 és 2000 között több mint kétszeresére nőtt a hozzáadott érték a termelésben, s valószínűleg azóta is tartotta a korábbi növekedési ütemét. Idén pedig újabb lendületet kaphat a folyamat: információink szerint számos multinacionális cég fontolgatja, hogy magyarországi leányánál az egyensúlyt a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek javára billenti el.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik