Belföld

Betanított munkások tömege válhat munkanélkülivé

admin

2003. 01. 09. 08:47

Még az idén súlyos gonddal kell majd szembenéznie a kormánynak a betanított munkások foglalkoztatása terén – állítják egyes szakértők, mivel a nagyobb gyártóknál egyre inkább a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre kerül a hangsúly. Az – amúgy pozitív – folyamat felgyorsulása tömeges munkanélküliséget is okozhat ebben a több mint 600 ezer munkást számláló rétegben - véli a Magyar Hírlap.

Néhány napja telt le az 50 napos felmondási ideje a várpalotai Lábas Istvánnénak, akit tízéves munkaviszonya után az iparági recesszióra hivatkozva bocsátottak el a székesfehérvári Philips gyárból. Az 56 éves betanított munkás rezignáltan mondja: “nem tudom, hol kapok munkát, de bárhova is megyek, mindenképpen kevesebbet fogok keresni, mert a Philipsnél eltöltött tíz évem miatt ott már egészen magas fizetési kategóriában voltam” – mondja. A család miatt azonban biztosan nem vállalna munkát más térségben, még magasabb beosztásért, illetve több pénzért sem. Lábas Istvánné helyzete egy szempontból jobb, mint sok sorstársáé: néhány évvel a nyugdíjkorhatár előtt sem rest tanulni, elfogadta, hogy ez az élet része.

A “menjek vagy tanuljak” kérdést a közeljövőben a Magyarországon betanított munkásként dolgozó több mint 600 ezer ember közül vélhetően egyre többen lesznek kénytelenek feltenni maguknak. A 70-80 százalékban betanított munkásokat alkalmazó multinacionális gyártóknál ugyanis egyre növekszik a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek és gyártási folyamatok aránya. Ezekhez pedig egyre képzettebb munkaerőre van szükség. A helyzet különösen a feldolgozóiparban éleződik ki, ahol csak 1995 és 2000 között több mint kétszeresére nőtt a hozzáadott érték a termelésben, s valószínűleg azóta is tartotta a korábbi növekedési ütemét. Idén pedig újabb lendületet kaphat a folyamat: információink szerint számos multinacionális cég fontolgatja, hogy magyarországi leányánál az egyensúlyt a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek javára billenti el.
[Magyar Hírlap]

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.