Belföld

Rendkívüli OPEC-ülés vasárnap

Az OPEC elnöksége szerdán megerősítette, hogy vasárnap rendkívüli miniszteri értekezletet tartanak Bécsben, azért, hogy eldöntsék, mekkora termelésnövelés kell a piac kiegyensúlyozására, az árak lehűtésére.

A kuvaiti olajminiszter, Ahmed al-Fahd asz-Szabah sejk szerdán azt mondta, hogy a tagországok napi 1-1,5 millió hordós termelésnövelést javasolnak a venezuelai sztrájk miatt kiesett mennyiség részleges pótlására, de hozzátette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben napi 2 millió hordós emelést senki sem javasolt. A maga részéről napi 1 millió hordós termelésnövelést tart jónak, de beleegyezne napi 1,5 millióba is – mondta. Szaud-Arábia napi 1,5 millió hordós termelésnövelést szorgalmaz.

Az OPEC-miniszterek a legutóbbi, december 12-i rendes értekezletükön, az akkori nagy túltermelésre tekintettel, elhatározták az összkvóta napi 1,3 millió hordós növelését napi 23 millió hordóra, de javasolták azt is, hogy a tényleges termelést napi 1,7 millió hordóval csökkentsék a kvótafegyelem erősítésével.

Az OPEC tíz kvótakötelezett tagja december elején napi 3 millió hordóval termelt többet az akkor érvényes, napi 21,7 millió hordós összkvótánál. Bizonyos, hogy a termelés azóta legalább napi 2,5 millió hordóval csökkent, a venezuelai sztrájk okozta kiesés miatt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj az OPEC szerdai bejelentése után hordónként 29,32 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) februári szállításra, 1 centtel olcsóbb a keddi zárónál. Kedden hordónként 87 centtel 29,33 dollárra olcsóbbodott a Brent az IPE-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik