Belföld

Merényletre alkalmas halálos méreg Londonban

Halálosan mérgező ricin és annak előállítására alkalmas berendezések nyomára bukkantak hét észak-afrikai származású személy londoni lakásán - írja a Népszabadság. A biológiai bomba gyártására alkalmas felszerelést a brit rendőrség lefoglalta, és őrizetbe vette a feltételezett terroristákat.

A Scotland Yard szóvivőjének keddi bejelentése szerint a hat férfit és egy nőt vasárnap reggel tartóztatták le észak- és kelet-londoni lakásaikon a terrorizmusellenes törvény megsértésének gyanújával. A rendőrség terroristaellenes osztályának nyomozói azóta is kihallgatás alatt tartják a gyanúsítottakat. Az őrizetbe vett asszonyt kedden szabadon engedték.

A rendőrség illetékese közölte, hogy az egyik letartóztatott lakásán kis mennyiségű mérget és annak előállítására használt eszközöket foglaltak le. “Az anyagot a hadsereg Porton Down-i vegyi anyag laboratóriumában vizsgálják. Az első vizsgálati eredmények pozitívnak bizonyultak, mérgező ricint mutattak ki” – közölte David Venes, a terroristaellenes osztály vezetője.

A ricinusolajból nyert mérgező vegyi anyag belélegezve vagy az emésztőrendszerbe jutva halált okozhat. Nagyon kicsiny mennyiség, egy milligramm is halálos lehet, ha közvetlenül a vérkeringésbe kerül. A szernek nincs ellenanyaga. Előállításához csupán kezdetleges eszközök szükségesek. Ezzel a méreggel ölte meg a bolgár titkosszolgálat 1978-ban Londonban Georgij Markov ellenzéki politikust egy esernyővégbe rejtett injekciós tű segítségével.

A vegyi anyagot egyébként orvosi kísérletekre is használják, kutatásokat folytatnak vele annak megállapítására, vajon alkalmas-e a rák gyógyítására. Kabul eleste, a tálibok és az al-Kaida elűzése után, 2001 novemberében az afgán főváros egy épületében nagy mennyiségű ricinre bukkantak az al-Kaida egyik kiképzőközpontjában. Az épületben talált dokumentumok részletes leírást tartalmaztak a mérgező anyag előállításáról és annak bevetésének lehetőségeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik