Belföld

A megugró import kibillentette a horvát külkereskedelmi mérleget

A tavalyi első tizenegy hónapban Horvátország külkereskedelmi mérlegének hiánya elérte az 5,33 milliárd dollárt, ami 27,2 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában.

A tavalyi első tizenegy hónapban Horvátország 3,5 százalékos
növekedéssel 4,42 milliárd dollár értékben exportált, importja
viszont az előző év azonos időszakához képest 15,3 százalékkal, 9,76 milliárd dollárra nőtt. Az állami statisztikai hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a csekély mértékben emelkedő export és a jelentősen megugró import a külkereskedelmi mérleg hiányának növekedését eredményezte: értéke 5,33 milliárd dollár volt, 27,2 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. Az export importhoz viszonyított aránya 45,3 százalékra csökkent az első tizenegy hónapban.


Horvátország legfontosabb külkereskedelmi partnerei Olaszország, Németország és Ausztria voltak. A CEFTA országokba 543,7 millió dollár értékben exportált, importja az országcsoport államaiból elérte az 1,57 milliárd dollárt, és ezzel 25,6 százalékkal volt több mint tavalyelőtt, azonos időszakban. Többletet mutatott kereskedelmi Bosznia-Hercegovinával és Jugoszláviával. Előbbibe 24,1 százalékkal, 644,7 millió dollárra
nőtt a kivitele, importja viszont 29,2 százalékos emelkedéssel is csak 151,1 millió dollárt ért el. Jugoszláv exportja 14,9 százalékkal nőtt az első tizenegy hónapban, 157,1 millió dollárra, importja ugyanakkor 35,4 százalékkal erősödve is csak 48,7 millió dollár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik