Belföld

A két torony – sikerre ítélve

Csütörtöktől nálunk is látható A Gyűrűk Ura trilógia második része. Árnyak, sötétség, homály – az akciódús folytatás látványban és üzletileg is túlszárnyalja az első epizódot.

Egy évvel ezelőtt, a trilógia bemutatásakor Peter Jackson rendező úgy
A két torony – sikerre ítélve 1

nyilatkozott, hogy a sorozat első része, A gyűrű szövetsége tulajdonképpen egy hosszú bevezetés lesz, az utolsó részt pedig „hosszan tartó klimaxhoz” hasonlította. „A második epizód, A két torony azonban egy bonyolult, nehéz rész lesz, amelyben a dolgok egyre rosszabbra fordulnak” – ígérte akkor az új-zélandi rendező.

 A cím többértelműsége

Peter Jackson rendező szeme előtt mindvégig ott lebegett, hogy bár cél minél szélesebb nézősereget vonzani, a hard-core Tolkien-rajongók tetszését is el kell nyerni. Komoly fejtörést okozott például a rendezőnek a második rész címe. A két torony ugyanis sokak szerint szentségtörő módon a World Trade Center két tornya elleni támadásra utal. Még online petíció is indult a cím megváltoztatása érdekében. Peter Jackson azonban, épp a Tolkien-fantikusokra való tekintettel, nem nyúlt az író által adott eredeti címhez.

Egyre nyomasztóbb, egyre jobb



Ahogy a történet egyre sötétebbé válik, úgy lesz a film egyre kegyetlenebb, ijesztőbb és lélegzetelállítóbb. Sötétség, árnyak, homály, félelem, rémület uralkodik Középföldén. Az akciók, csaták, véres jelenetek néhol horrorfilmekre emlékeztető látványa miatt számos országban a filmet 12 év alatti gyerekek számára csak nagykorú felügyelete mellett engedik megtekinteni.

A szövetség három részre szakad: Frodó és Samu Mordorba, a Tűzhegyre, az ellenség földjének szívébe tart, hogy megsemmítse a Gyűrűt, mely „mind fölött van”. Velük tart Gollam, akit valaha a hatalmába kerített és megrontott a Gyűrű, és még mindig áhítozik megszerzésére. A motion capture technikával kidolgozott Gollam rémisztő, csontsovány, skizofrén személyisége valószínűleg mély nyomokat hagy a mozinézőkben, különösen a fiatalokban. (Gollam alighanem nagyban befolyásolta a Harry Potter film alkotóit Dobby, a házimanó életre keltésében.)

Aragorn, a törp Gimli és a tünde Legolas a rohani király segítségére siet, akinek királyságát az áruló Szarumán orkserege fenyegeti. A Helm-szurdoki ütközet a film talán legvéresebb és leglátványosabb csatája. Eközben Pippin és Tufa, a másik két hobbit megismerkedik Szilszakállal, a részben ember-, részben faforma enttel. Az beszélő és sétáló faszerű ősi lények szintén csatlakoznak az emberek, hobbitok, tündék és törpök vállalkozásához, hogy megvédjék Középföldét a gonosz Szaurontól.

 Aktuálpolitikai áthallások

Bár Tolkien mindvégig tagadta, hogy könyvében a gonosz elleni harc a második világháború allegóriája, számos kritikus és műértő igyekszik ily módon értelmezni a művet. A trilógia filmes változata szintén nem kerülhette el az aktuálpolitikai áthallásokat: a gonosz elleni harcról az angolszász kritikusok, köztük még Salman Rushdie szépíró is az USA Irak elleni készülődésére asszociál.

High-tech megoldások sora



A két torony igazi akciófilm, high-tech megoldások, speciális effektek garmadájával. A trilógia különleges effektusai, a kolosszális ütközötek, a több mint 70 ezer fős csaták a Weta Digital cég Massive nevű szoftverével készültek. Például a Helm-szurdoki csata a harcoló tömegét, az “agenteket” is a Massive teremtette meg. Minden agent önálló lény, “agya” van. Testfelépítésük, öltözékük, felszerelésük, az időjárás befolyásolja harci képességeiket: hogy milyen gyorsan tudnak futni, hogy mennyi sérülést képesek túlélni. Nem egyszerű igen-nem logikai parancsok alapján működő robotokról van tehát szó, sokkal inkább összetett gondolkodású, csaknem ezer külső-belső tulajdonság alapján működő dublőrökről.


A két torony – sikerre ítélve 2


Tökéletesre mégsem sikerült a film. A Moviemistakes.com szájton az éles szemű fanatikusok eddig 126 hibát soroltak fel.

A gyűrű üzleti ereje meghaladja az ifjú varázslótanoncét

A Gyűrűk Ura trilógia a filmtörténet egyik legambiciózusabb és legdrágább produkciója. Nem csoda, hogy az alkotókra óriási nyomás nehezedett: a második rész is legalább annyira sikeres legyen üzletileg, mint az első. A 2001 decemberében bemutatott A gyűrű szövetsége című első epizód tavaly a második legnagyobb bevételt (860 millió dollárt) érte el a Harry Potter film első része után (960 millió dollár). És ez még csak a mozijegyekből származó bevétel, a DVD-kből, videókból világszerte szintén „csurrant” 35 millió dollár.

Az elmúlt három hét adatai alapján A két torony valószínűleg felülmúlja az első rész üzleti sikerét: túlszárnyalta mind az új Harry Potter film, mind a legújabb James Bond film jegyeladásait. Sőt, a financiális sikerek mellett a filmnek arra is van esélye, hogy Oscar-jelölések és díjak szempontjából felülmúlja az első részt. Az első epizód négy Oscart nyert, egyet a különleges effektekért. A Keresztapa II. 1974-es bemutatása óta A Gyűrűk Ura lehetne az első filmsorozat, amelynek folytatását is jelölik a filmszakma a rangos díjára.

A harmadik rész, A király visszatér idén decemberben kerül a mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik