Belföld

Az Európai Bizottság ma elmarasztalja Berlint és Párizst

A költségvetési hiány csökkentésének sikertelensége miatt szerdán az Európai Bizottság elmarasztalja Franciaországot és Németországot.

A Stabilitási és Növekedési Paktumban megengedett maximális 3 százalékos költségvetési hiányküszöb meghaladása miatt éles bizottsági bírálat vár Berlinre, vélekedik a Le Monde, amely Franciaország költségvetési politikáját pusztán “nem megfelelőnek” bélyegzi, ám Németország esetében egyenesen sürgős reformokat vél szükségesnek. A vezető francia lap értesülése szerint Németországra kemény eljárás vár a költségvetési hiányküszöb meghaladása miatt, míg Franciaország csupán hivatalos figyelmeztetésben részesül.

A bizottság úgy látja: Franciaországnak egészségügyi és nyugdíjrendszerét kellene reformálnia, amit az utóbbi években elhanyagolt. Németország azonban még mindig túlságosan érzékeny a külgazdasági sokkhelyzetekre, ugyanakkor képtelen arra, hogy tartós belső fejlődést érjen el. Az Európai Bizottság várható javaslatai alapján Németországnak munkaerőpiacára és társadalombiztosítási rendszerére kellene összpontosítania, tájékoztat az EU Observer.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik