Belföld

Deutsche Telekom – minél később adja el leányvállalatát, annál kevesebbet ér

A német Deutsche Telekom(DT) távközlési óriás arra számít, hogy kábeles vállalkozásainak eladása 2-2,3 milliárd eurót hozhat, igaz ezek részvényeinek árfolyama folyamatosan esik.

A DT reményeivel szemben a Financial Times brit üzleti lap úgy tudja, hogy egy magánbefektetői csoport – tagjai az Apax Partners, a Providence Equity Partners és a Goldman Sachs – már csak 1,6-1,9 milliárd euró értékű ajánlatot készül adni a DT-nek.

A csoport egy hasonló befektetői konzorciummal verseng a DT kábeles vállalkozási csomagjáért. Ennek eladása már tavaly év közben felmerült, de akkor a német versenyhivatal megakadályozta, hogy az amerikai Liberty Media tulajdonába kerülhessen. Akkor még 5,5 milliárd eurót ért a DT kábeles üzlete.

A DT a brit lap szerint a mostani lehetséges vevőkkel is elsősorban az árról egyezkedik, illetve a fizetés lehetséges haladékairól. Kábeles üzletével a DT mintegy tízmillió németországi televíziónézőt ér el.

Az eladás a távközlési vállalat adósságcsökkentési erőfeszítéseibe illeszkedik. Az adósság jelenlegi értékét 64 milliárd euróra becsülik. A nem távközlési alaptevékenységéhez tartozó érdekeltségeinek eladásától a DT összesen 8,5 milliárd eurós bevételt remél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik