Belföld

Budapest Aréna: egyelőre nincs aláírás

Nem érkeztek meg a Budapest Sportarénát építő francia Bouygues cég tegnapra várt vezetői, így továbbra is húzódik az építkezés új menetrendjéről előkészített megállapodás aláírása - olvasható a Népszabadságban.

A leégett BS helyén épülő arénát december 15-én kellett volna átadni. Az eredeti megállapodás a késést napi mintegy 20 millió forintos, összesen legfeljebb 1,8 milliárd forintos kötbérrel bünteti, ám a csúszás alól „felmentést ad” azokra a napokra, amikor az időjárás lehetetlenné teszi a munkát. A Bouygues eddig – az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéseivel érvelve – 89 nap kiesését tartja „igazoltnak”, szerinte tehát nincs is szó „igazi”, azaz kötbérrel ellentételezett késésről. A magyar fél 2002 áprilisáig négy szeles napot ismert el.

Az aláírásra váró szerződésmódosítás szerint a magyar fél nem mondana le kötbérigényéről, csak azt az alapmegállapodásban szereplőnél 66 nappal később, február 25-től kezdené felszámítani. Az aréna környezetét, a parkolókat továbbra is március 15-én kellene átadni. A tárcának a csarnok átvételéhez egyébként a sportszövetségek is segítséget nyújtanak: átnézik, „auditálják” az eredeti szerződés sportágukat érintő passzusait, így idejében mód nyílik az esetleges hiányosságok pótlására. Segíti a tisztánlátást a számvevőszék már elkezdődött vizsgálata is: az ÁSZ várhatóan éppen az átadás idején fog a „helyszíni munkába”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik