Belföld

Amerikai kémprogrammal dolgozott Bin Laden?

A megdöbbentő kérdést Florian Rötzer, a német "telepolis" portál szerzője teszi fel. Az amerikai igazságügy-minisztérium egyik kémszoftvere ugyanis Robert P. Hanssen, az FBI volt (kettős) ügynökén keresztül előbb az oroszokhoz, tőlük pedig állítólag az al-Kaida terrorszervezethez juthatott.

William Hamilton, az Inslaw nevű szoftver cég elnöke meglehetősen hajmeresztő történettel állt elő. Eszerint az al-Kaida még a 2001. szeptember 11-i támadások előtt hozzájutott egy különös történetű nyomkövető (tracking) programhoz, amelynek segítségével a terrorszervezet és vezetője, Bin Laden tanulmányozni tudta az FBI és a CIA akcióit, következésképpen megtanulhatta, miként lehet kikerülni azokat.

Hamilton azt állítja, hogy a szóban forgó programot ő maga készítette, s most felszólította az amerikai titkosszolgálatoknak a “9.11.”-i csődjét vizsgáló, David Kean által vezetett bizottságot: járjon utána a dolognak. Hamilton azt állítja, hogy az amerikai igazsággügyminisztérium kisajátította a programot, anélkül, hogy fizetett volna érte. A történet első látásra egy összeesküvés-elméletnek tűnik, de vélhetően nem az.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik