Belföld

Nő a parkolás áfája

Magasabb áfa terheli az éve elejétől a parkolási díjakat. Budapesten az önkormányzatok legkésőbb nyárig átvállalják a többletterhet, ám utána az autósoknak kell megfizetniük a nagyobb forgalmi adót. Ugyanekkor egyes övezetekben csökkenni, másutt emelkedni fognak a tarifák.

Drasztikusan emelkedhetnek a parkolási tarifák az egész országban. Január 1-jétől ugyanis az eddigi 12 helyett 25 százalékos áfa terheli a parkolási szolgáltatást. A parkolási társulások értesüléseink szerint 3-4 százalékos inflációkövető díjemelést terveztek volna, s most ehhez hozzá kellene számítani a duplájára emelkedett áfát.
A tarifa megállapításának joga azonban a területileg illetékes önkormányzaté, Budapesten a fővárosi közgyűlés dönthet a kérdésben. Ha a testületek meghagyják a jelenlegi díjtételeket, akkor az a parkolási társulások szerint 9,3 százalékkal csökkentené a kiadásokat a rendszeresen parkoló autósok számára, akik ha vállalkozók, több áfát igényelhetnek vissza. Igaz, már csak az idén, hiszen jövőre megszűnik az áfa-visszaigénylés lehetősége.
Azt még nem tudni, mi lesz az előre nyomtatott, 10,71 százalékos áfával megjelölt parkolójegyekkel. Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezető igazgatója szerint ezek ugyanúgy felhasználhatók a továbbiakban, hiszen nem számítanak nyugtának, nem ezek alapján számolják el a parkolási díjat a szolgáltatást igénybe vevők, hanem utólag kapnak számlát.

A fővárosi parkolási egyeztető fórum hamarosan összeül, hogy megvitassa az új helyzetet – közölte a Magyar Hírlappal az ügyvezető testület titkára, Szirmay Tamás.

A fővárosi önkormányzat egyelőre nem építi be a tarifába az áfaemelkedést – mondta Pásty Imre, a hivatal alosztályvezetője, ám tavasztól vagy az év második felétől átalakítják a díjfizetési rendszert.

Jelenleg állami forgalmi adóval együtt értendők a parkolási tarifák, a közeljövőben áfa nélkül határozzák majd meg az összeget, s ehhez kell hozzászámolni a mindenkori forgalmi adót. Addig is az önkormányzatok viselik a megemelt áfa terheit.
A változás nem mindenhol jelent majd áremelést. Várhatóan a legmagasabb tarifájú övezetekben, például a várkerületben csökkenni is fog a parkolási díj. Ám ott, ahol a fizetőparkoló-rendszer nem hozta meg a kívánt hatást (vagyis, hogy mindig legyen szabad parkolóhely az ügyeiket intéző autósoknak), lehetséges, hogy felemelik a várakozás díját. Szakértők szerint az V. kerületben további drágulás várható.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.