Belföld

Kétmilliós havi fizetés a magyar EU-képviselőknek

Jó pénz, sok munka, rengeteg utazás, ám a hazainál kisebb presztízs és hatáskör várja az Európai Parlament (EP) leendő magyar képviselőit. Az EP tagjai – köztük 24 magyar delegált is – forintban kétmilliónál többet kapnak majd havonta a brüsszeli kasszából a 2004-es választások után. Addig azonban a magyarok csak megfigyelők, hazai fizetéssel.

Novembertől az Európai Parlament 2004 nyarán történő újjáválasztásáig a tíz belépő tagállam nemzeti parlamenti képviselői közül kerülnek ki az EP-ben megfigyelőként dolgozó újonc eurohonatyák. Ők hazai fizetést és napidíjat kapnak. A 2004-es választásokon azonban már csak olyan politikusok indulhatnak, akik nem tagjai nemzeti parlamentjüknek, s az ő fizetésük és költségtérítésük már európai színvonalú lesz.

Magyarországról 24-en utazgatnak majd Budapest, illetve a három EP-székhely között, ami – a napirendi pontoktól, a tényleges munkától és az adott eurofrakció elvárásaitól függően – akár évi munkaidejük felét is elviheti. Ehhez jön még a szükséges felkészülés. S bár minden eurohonatya felszólalhat anyanyelvén, az érdemi munkához igen jól kell tudnia angolul és/vagy franciául, és legalább még egy nyugati nagy nyelven, főleg németül. Így nézve már nem is olyan sok az egységes havi 8500 euró munkabér, főleg, ha a brüsszeli, strasbourgi és luxemburgi árakhoz hasonlítjuk. Persze: aligha lesz olyan magyar vagy észt honatya, aki rossz néven venné, hogy az EP-be érve jövedelme kétszer-háromszor nagyobb a hazainál.

Az olasz eurohonatyák az eddiginél kevesebbet, a többiek többet fognak keresni mostantól, hogy az Európai Parlament nem a nemzeti képviselői juttatásokat, hanem egységesen havi 8500 eurót fizet munkabérként tagjainak.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik