Belföld

Késik az újpesti pedagógusok 13. havi bére

Az újpesti pedagógusok sérelmezik, hogy a mai napig nem kapták kézhez 13. havi illetményüket, holott az ünnepek miatt sokuknak nagy szüksége lett volna rá. Az önkormányzatoknak ezt a járandóságot január végéig kell kifizetniük, de sok kerület már decemberre megelőlegezte az összeget. Az is igaz, hogy a kifizetéseket az ünnepnapok, a banki átutalások alakulása mellett az is nehezítette, hogy meglehetősen bonyolult az önkormányzatokat megillető állami támogatások (így a 13. havi fizetés) átutalási rendszere.

A csaknem száznegyvenmillió forintnyi járandóság késését Hock Zoltán IV. kerületi alpolgármester azzal indokolta, hogy az államtól nem kapták meg a szükséges költségvetési támogatást. Mint mondta, a tavaly szeptemberi 50 százalékos pedagógusbér-emelés vonatkozó részét, mintegy 130-140 millió forintot a kormány még mindig nem utalta át a kerületnek. Az önkormányzat számlájáról ez a pénz lapzártánkkor még nem volt lehívható. Ekkora összeget pedig a kerület saját erőből nem tudott meghitelezni.

A Belügyminisztériumban megtudtuk: az ország valamennyi önkormányzatának – az államkincstáron és az államháztartási hivatalon keresztül – még decemberben elutalták a törvény szerint járó költségvetési támogatásokat.

A fővárosi államháztartási hivatal helyettes vezetője, Desics Imre hozzátette: annak ellenére, hogy az év végi ünnepek miatt „elég szerencsétlenül” alakultak a munka- és a banki napok, mind a hivatal, mind az államkincstár teljesítette számfejtési-kifizetési kötelezettségét. Azt kizártnak tartotta, hogy Újpest számláján december 31-éig ne érkezett volna meg a pénz. Igaz, tette hozzá, arról, hogy egy kerület mikor és hogyan fizeti ki a 13. havi fizetést január 31-éig, saját maga dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik