Belföld

Új kormányzó a kínai jegybank élén

Új kormányzót neveztek ki a kínai jegybank élére Csou Hsziao-csüen személyében. Megfigyelők szerint ezzel megkezdődött Kína új gazdasági-pénzügyi irányító csapatának kiépítése.

Ismeretes, hogy novemberben új főtitkárt választott a Kínai Kommunista Párt Hu Csin-tao személyében, s várhatóan márciusban az állam élére is új vezetőgarnitúra kerül. Csout itt kemény technokrataként tartják számon, aki eddig – meglehetősen bonyolult időkben – az értékpapír-felügyelet vezetője volt. Az elmúlt időszakban jelentős változásokat kellett életbe léptetni a sanghaj–sencseni tőzsdén, mert az intézmény erőteljesen veszített a belé vetett bizalomból. Egyrészt folyamatos volt a részvények értékvesztése, másrészt nagyon elterjedt a bennfentes kereskedelem, s rendszeresek voltak az egyéb skandalumok is. Ugyanakkor éppen tavaly ismét megnyitották a külföldi befektetők előtt azt a lehetőséget, hogy bizonyos feltételek esetén vásárolhassanak az állami vállalatok részvényeiből. Az igazsághoz tartozik, hogy a változások eredményeit ma még korai lenne megítélni.

Hosszú szolgálat után távozik a jegybank éléről Taj Hsziang-lung, aki egyes hírek szerint Kína negyedik legnagyobb városa, Tiencsin polgármestere lesz. Taj a kínai pénzügyi világ egyik nemzetközileg legismertebb, respektált figurája. Elsősorban 1997-ben, az ázsiai pénzügyi válság csúcsán irányult rá a közfigyelem. Akkor a fél világ attól tartott, hogy leértékelik a jüant, ezzel adva lökést a kínai exportnak, egyszersmind igazi mélységekbe taszítva a térség vergődő országait. A jegybank Kínában nem független ugyan, közvetlen felelősséggel tartozik a kormányfőnek, megfigyelők szerint azonban Tajnak jelentős szerepe volt abban, hogy a rettegett lépést nem tették meg.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik