Belföld

Elapadt az iskolatej

Tegnap reggel még elindultak a barcsi Dráva Tej Kft. udvaráról (is) az iskolatejet szállító autók, ám ma már hiába állnak sorba ingyenes reggeli italért hét megye és Székesfehérvár kisiskolásai - írja a Magyar Nemzet. A leállás oka: január 1-jétől nincs gazdája a kormányon belül a programnak, azaz nincs, aki finanszírozza a gyerekeknek juttatott két-két deci tejet vagy kakaót.

A folytatáshoz azonban nem csak a minisztériumi gazda hiányzik, hiszen a múlt év végén a gyártókkal kötött szerződés is lejárt. Az iskolatej-akciót annak idején Torgyán József volt agrárminiszter kezdeményezte és az állami büdzsé terhére a földművelésügyi tárca finanszírozta, később egy ÁSZ-vizsgálat után – a számvevőszék a kifizetést szociális jellegűnek ítélte – az akció átkerült a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztériumhoz. A kétdecis poharakba palackozott tej, karamell vagy kakaó előállítási költségének 70 százalékát az állam, 30 százalékát az önkormányzatok állták.

Az akció leállását megerősítette Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója is, aki azonban reméli, hogy az akció hasonló feltételek mellett folytatódni fog. A Magyar Nemzet úgy tudja, forrás azonban nincs, így lehet, hogy a jövőben csak egy kisebb, rászoruló kör kaphat iskolatejet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik