Belföld

Bush eltörölné az osztalékadót

Az osztalékadó eltörlését szorgalmazza mai chicagói beszédében Bush amerikai elnök, aki hatszázmilliárd dollárt pumpálna a gazdaságba a növekedés ösztönzésére. A demokraták viszont azt mondják, hogy a republikánus kormányzat a gazdagoknak kedvez, s megfeledkezik a középosztályról és a szegényekről.

Az élénkítő csomag várható meghirdetése azonban nem segít a dolláron, amely az iraki háborús feszültség miatt egyre gyengül az euróval szemben.

Pártpolitikai és szakmai vita övezi máris azt a gazdaságösztönző tervet, amelyet ma ismertet Chicagóban Bush amerikai elnök. A kormányzat elképzelése szerint a következő tíz évben összesen hatszázmilliárd dollárt kellene a gazdaságba pumpálni különböző adókedvezmények formájában, hogy az állam valóban bátorítsa a növekedést és a foglalkoztatást. A novemberi választások nyomán mindkét házban kisebbségbe került demokraták elvben egyetértenek az adókedvezmények kiterjesztésével, de úgy vélik, elsősorban a rászorultakat kellene előnyben részesíteni. A közgazdászok szerint az osztalékadó eltörlése valóban serkentené a tőzsde iránti érdeklődést, de belátható időn belül aligha élénkítené a beruházásokat és a háztartások kiadásait. A szakértők úgy látják, hogy a hatalmas amerikai gazdaságban még egy hatszázmilliárd dolláros csomag is csupán csepp a tengerben: a növekedési ütemet fél százalékkal emelné, míg a munkanélküliségre alig lenne hatással.

Az említett hatszázmilliárd dollár felét tenné ki a részvényekre fizetett osztalékok adójának eltörlése. A másik felét képviselné a korábban már elhatározott, de csak 2004-től, illetve 2006-tól tervezett adócsökkentés előrehozatala, továbbá a munkanélküliségi járulék jogosultsági idejének meghosszabbítása, néhány más jellegű adókedvezmény és a pénzügyi egyensúlyromlással küzdő szövetségi államok támogatása.

A demokraták ellenterve a foglalkoztatás járulékterheit mérsékelné, de nyújtana adókedvezményeket is, miközben növelné az infrastrukturális kiadásokat, tekintettel elsősorban a középosztályra és a szegényekre. A Fehér Ház és a demokraták által szándékosan kiszivárogtatott ötletekről a hét végén élénk szócsata bontakozott ki az országos televíziókban. A demokraták azt hangoztatták, hogy Bush a gazdagokat hozza helyzetbe, s megfeledkezik a szegényekről. A vita a kongresszus két házában folytatódik majd, s a két pártnak megegyezésre kell jutnia, hiszen a száztagú szenátusban a republikánusok 51 helyet foglalnak el, s a gazdaságösztönző csomag elfogadásához legalább hatvan szavazat szükséges.

A szövetségi államoknak nyújtandó pénzügyi segítség azért érdemel nagy figyelmet, mert a helyi költségvetésekben keletkező hiányok – amelyeket a törvény értelmében meg kell szüntetni – tompíthatják a beígért kedvezmények élénkítő hatását. Ha az államok a helyi adók emelésére, a kiadások csökkentésére kényszerülnek, akkor a szövetségi szintű ösztönző program nem érheti el célját.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik