Belföld

Saron kihívója béketervét kritizálja

Ariel Saron izraeli miniszterelnök alig néhány héttel a január 28-án esedékes parlamenti választások előtt élesen támadta az ellenzéki Munkapárt közel-keleti béketervét - írja a Népszabadság.

Saron “felelőtlennek és veszélyesnek” nevezte Amram Micna ellenzéki vezető elképzeléseit, amelyek szerint az izraeli hadsereg egy éven belül kivonná csapatait a Gázai övezetből. Ez volt Saron első nyilvános támadása a Munkapárt ellen azóta, hogy “forró szakaszába” lépett a választási küzdelem.

A jobboldali miniszterelnök vasárnap Jeruzsálemben a szokásos heti kormányülésen hivatali elődjének, Ehud Baraknak is szemére vetette, hogy kész lett volna hozzájárulni Jeruzsálem megosztásához. Barak viszont a Saron vezette Likud tömörülést hibáztatta azért, hogy az elmúlt két évben a palesztinokkal szemben tanúsított kemény magatartásával ” a terror kollaboránsává” vált.

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a Likud jelentősen vezet az Izraeli Munkapárttal szemben. Micna esélyei a külföldi lapok szerint ráadásul minden palesztin terrorakcióval tovább csökkennek. Saron George Bush amerikai elnök közel-keleti béketervéhez akarja tartani magát, amely szerint három éven belül hoznának létre független palesztin államot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik