Belföld

Romano Prodi ismét kiállt az euró mellett

Az egyéves euró születésnapján Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke visszavágott a közös pénznem bírálóinak. Több európai napilapnak adott közös interjújában az EU kormányának vezetője ragyogónak értékelte az euró első esztendejét.

– Az új, közös pénz minden téren kedvező változást hozott – érvelt, hozzátéve, hogy a jövőbeli kilátásokat illetően is optimista. A bizottsági elnök szerint ha valaki bizonyítékra kíváncsi, nézze meg az euró szereplését a nemzetközi pénzpiacon.

Prodi ismét visszautasította, hogy az euró bevezetése jelentős áremelést okozott volna, ez ügyben a nemzeti kormányok felelősségét hangsúlyozta, ugyanis az államhatárokon belül lehetett és kellett volna gátat szabni a pénzcsere ürügyén végrehajtott, semmivel nem indokolható áremeléseknek.

Hozzátette, hogy a drágulás elsősorban a szolgáltatási szektorban, például az éttermekben és az üzletekben volt érzékelhető, e téren a kormányok sok országban elvesztették a kontrollt az illegális áremelési törekvések felett – függetlenül az eurótól.

A közös pénz népszerűtlenségét Prodi ugyancsak cáfolta, rámutatva, hogy az EU állampolgárai, akik utazásuk során külföldön is saját új pénzükkel fizethettek, igenis élvezték a megváltozott helyzetet, büszkén használták a közös valutát, örültek a kezdetben furcsa komfortérzetnek.

– Természetesen a régi valuta iránti nosztalgia éreztette a hatását, az átállás pedig mindig okoz gondot is, de ezek egyáltalán nem voltak meghatározó problémák az elmúlt egy évben – mondta.

Az eurózónából egyelőre kimaradt három országból kettőben közeleg az újabb euróreferendum időpontja. Prodi a népszavazásokkal kapcsolatos várakozásait taglalva azt a véleményét fejtette ki, hogy az eurószkepticizmus kisebbségben marad azzal a konkrét lehetőséggel szemben, amit a modern világ és a globalizáció kihívására adott közös válasz jelent.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik