Belföld

Áremelésekről tárgyal első ülésén a kormány

A kabinet idei első ülését pénteken tartja, amelyen az áram-, a gáz- és az autópályadíj-emelésről is döntés születhet.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a kormányfő egyik első programja lesz, hogy a szokásos heti menetrendnek megfelelően, dolgozószobájában fogadja Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, Kovács Lászlót, az MSZP elnökét és Lendvai Ildikót, az MSZP frakciójának vezetőjét. Velük a hét legfontosabb tervezett eseményeiről egyeztet.

A kabinet részletes hetirendje csak a tárcák szerdai közigazgatási egyeztetése után áll össze. De bizonyos, hogy a miniszterek tárgyalnak a szociális törvényről – közölte a lap kérdésére Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Emlékezetes, a jogszabályt a parlament tavaly év végén fogadta el, Mádl Ferenc köztársasági elnök pedig még karácsony előtt visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. Az elnök szerint ugyanis annak egyes rendelkezései hátrányosan érintették a szociális alapellátást nyújtó egyházi intézményeket. Miután a törvény így január 1-jétől nem lépett hatályba, a családok nem az emelt, hanem a régi összegű gyermekvédelmi támogatást kapják, illetve több szociális kedvezménytől is elesnek. A kormánynak arról is döntenie kell, hogy a szociális törvénycsomag mielőbbi újratárgyalása miatt kezdeményezi-e, s ha igen mikorra, a parlament rendkívüli ülésének összehívását – közölte a szóvivő. A lap úgy tudja, hogy a két koalíciós párt megállapodása szerint a rendkívüli ülésre várhatóan január végén kerül sor. A koalíciós pártok a törvény változatlan formájú elfogadását szorgalmazzák. Az átmeneti időszakban szükséges kormányzati intézkedésekről az érintett miniszterek a hét közepén egyeztetnek.

Viszont amennyiben a szakértői elemzések addig elkészülnek, már pénteken terítékre kerülhet a lakossági elektromos áram, valamint a gáz áremeléséről szóló tervezet. Előbbi várhatóan 8-9, utóbbi 6-6,5 százalékkal drágulhat. A miniszterek valószínűleg döntenek a sztrádadíj emeléséről is.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik