Belföld

Klónbébik – csalást is klónoznak?

Állítólag szombaton egy meg nem nevezett észak-európai országban megszületett a második klónozott ember. A ráéliánus szekta „leányvállalatának" tekinthető Clonaid cég vezetője, Brigitte Boisselier, aki bejelentette a hírt, azt is elmondta, egy holland leszbikus pár kislányáról van szó. Bár bizonyíték híján a világban egyre nő a kételkedés, a felháborodás is mind nagyobb a zavaros hátterű „klónvállalkozók" tevékenysége miatt.

Újabb klónbébi születését jelentette be szombaton a France Presse hírügynökségnek a kanadai Clonaid cég vezetője, Brigitte Boisselier, aki nem szolgált bizonyítékokkal, ahogyan az elmúlt év végén sem, amikor az első klónozással született emberi újszülött, Eve világrajöveteléről adott hírt. Sőt egy tegnapi, BBC-beszélgetés során azt is elmondta: az erről szóló szerződésük ellenére „nincs szíve a szülőket arra kényszeríteni”, vessék alá magukat a klónozást bizonyító genetikai teszteknek, inkább várjanak vele.

Sikerüket eközben ugyanúgy cáfolja az amerikai tudósvilág, az első klónozott állatot, a Dolly bárány létrehozó skót intézet vezetője, mint nagy konkurensük, a hasonlóképpen botrányhősként is elhíresült olasz embriológus, a saját első klónbabáját e hónapra ígérő Severino Antinori. A klónbaba ugyanakkor – ha tényleg él – azonos jogú, mint a többi ember – vélekedett Sándor Judit, bioetikus szakértő.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik