Belföld

Kezdődnek a bértárgyalások a BKV-nál is

A BKV Rt. három legnagyobb, reprezentatív szakszervezete kedden egyezteti álláspontját az ez évi béremelésekkel összefüggő kérdésekről, a cégvezetéssel való bértárgyalásról.

Nagypál László, a 4000 fős buszágazat, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta azt is, hogy a múlt év karácsonya előtt kirajzolódott álláspont szerint e héten kezdődnek meg a bértárgyalások a BKV-nál.

Az elnök az érdekképviselet elképzeléséről egyelőre nem akart nyilatkozni. Megjegyezte viszont, hogy kétszámjegyű béremelésnél alacsonyabb százalékú ajánlat elfogadhatatlan számukra. Nagypál László jelezte azt is, legkésőbb e hónap 25-ig meg kell egyezniük ahhoz, hogy a februári fizetéssel már a januártól megemelt béreket kapják.

Menyhért László, a BKV Rt. vezérigazgató-helyettese közölte, hogy csak a jövő héten kezdődnek a cégnél a bértárgyalások. Az rt. vezetése ugyanis előzetesen szeretné lezárni a múlt évet. Jelenlegi információik szerint úgy tűnik, hogy teljesült a cégvezetésnek az a tavalyi vállalása, amikor 8 százalékos béremelést fogadtak el.

A vezérigazgató-helyettes a cégvezetés konkrét ajánlatáról nem nyilatkozott, viszont azt közölte, hogy a tárgyalásokon a reálkeresetek növekedésének elérésére törekednek. Közlése értelmében ezzel a 12 400 dolgozó a 4,5 százalékos inflációs előrejelzésnél magasabb béremeléshez juthatna.

Menyhért László tudatta, hogy a cégvezetés mozgástere jelentősen függ attól, hogy a fővárosi önkormányzat idén milyen támogatást ad majd a BKV-nak. Úgy vélte, hogy ennek nagyságrendje már azelőtt ismertté válhat, mielőtt még a főváros márciusban elfogadja éves költségvetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik