Belföld

A Fidelitas is támadja a miniszterelnök kubai útját

A Fidelitas Diktatúraellenes Akciócsoportja szerint Medgyessy Péter kubai utazásával átlépte a politikai jó ízlés határát. Olyan országban, ahol embereket politikai nézeteik miatt börtönben tartanak, kínoznak, nem iszunk koktélokat, ha éppen miniszterelnök a foglalkozásunk - fogalmazott Gyürk András, a Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke.

Úgy vélte, Medgyessy Péter diplomáciai baklövést követett el, amikor üdülni Kubába utazott; olyan diplomáciai baklövést, amely “az emberi jogok iránti teljes érzéketlenségről tesz tanúbizonyságot”. Megjegyezte, hogy egy miniszterelnök esetében az úgynevezett nem hivatalos programok is különös gesztusértékkel bírnak, így az is, hova utazik szabadságát eltölteni.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamai 2001 decemberében közös álláspontban ítélték el a kubai rezsimet, és az Egyesült Államok is rendszeresen megteszi ezt. Hangsúlyozta, hogy sem az EU-tagállamok, sem az Egyesült Államok vezetői nem töltik szabadságukat Kubában, egy diktatúrában.

Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke ismertette azokat a kérdéseket, amelyeket írásban a sajtótájékoztató után eljuttattak a miniszterelnök titkárságára. Ezekben azt tudakolják Medgyessy Pétertől, tisztában van-e azzal, hogy az Amnesty International szerint Kubában jelenleg több száz embert tartanak fogva ellenzéki tevékenysége miatt, ismeri-e az EU-nak a kubai rezsimet bíráló közös álláspontját és összeegyeztethetőnek tartja-e ezen információkkal kubai látogatását.

A Fidelitas képviselői megkérdezik a miniszterelnöktől, hogy utazása előtt kikérte-e a Külügyminisztérium tanácsát és kérte-e a havannai magyar külképviselet segítségét kint tartózkodása idejére személyes biztonságával kapcsolatban.

A politikusok kérdéseket fogalmaztak meg Kovács László külügyminiszterhez is. Ezekben arra kíváncsiak, hogy mikor szerzett tudomást a tárca Medgyessy Péter kubai útjáról, illetve nyújtott-e ahhoz bármilyen segítséget.

A kérdések mellett Gyürk András és Nyitrai Zsolt eljuttatott egy listát is a kormányfő titkárságára, amely nemzetközi jogvédő szervezetektől származó információk alapján néhány, Kubában bebörtönzött politikai elítélt nevét tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik