Belföld

Ferihegyen felújítják a 2A-t, tervezik a 2C-t

Mától öt hónapra lezárják a Ferihegyi repülőtér 2A termináljának indulási oldalát. A korszerűsítési munkák ideje alatt az utasokat a 2B terminál szolgálja ki. A repülőtér utasforgalma az előrejelzések szerint hamarosan kinövi a jelenlegi kapacitást, így elkerülhetetlennek látszik az új, 2C terminál megépítése, amely azonban legkorábban 2007-re készülhet el.

Korszerűsítési munkálatok miatt mától öt hónapra lezárják a Ferihegyi repülőtér 2A termináljának indulási oldalát – tette közzé az üzemeltető Budapest Airport Rt. A lezárt terminálrész helyett az utasokat május 31-ig a szomszédos 2B terminál szolgálja ki. Az átalakítás idejére a légitársaságok menetrendi változtatásokat nem vezetnek be, s a repülőtér környéki parkolási lehetőségek sem romlanak.

Az 1,3 milliárd forintos átalakítás során a terminál eddigi húsz beszállópultja négy újabbal bővül. Az új biztonsági rendszer üzembe állítása révén minden repülőgépre kerülő csomagot négylépcsős, röntgen- és hőfénykép-technológiás szűréssel ellenőriznek majd. A korszerűsítés részeként felújítják a mosdókat és a légkondicionáló egységeket is beszerelnek, aminek eredményeként az 1985 óta üzemelő terminál minden szempontból megfelel majd a legmagasabb szintű nemzetközi biztonsági előírásoknak, kényelmi normáknak. A Budapest Airport Rt. szerint a felújítási munkálatokra az utasforgalom szempontjából a legcsendesebb öt hónapos időszakot jelölték ki.

A Malév Rt. tájékoztatása szerint a felújítás ideje alatt a magyar légitársaság járatai utasainak jegykezelése Ferihegy 2B terminálján történik. A 2B terminálon erre a célra kijelölt pultok állnak majd az utasok rendelkezésére, ahol kifejezetten a Malév-utasok jegykezelése zajlik. Mivel a felújítás Ferihegy 2A terminál tranzitterületét nem érinti, így a repülőgépek továbbra is innen indulnak és ide érkeznek. Az utasok a 2B terminálon történt jegykezelés után a 2A terminál tranzitterületén lévő beszállókapukhoz mennek majd, és innen a már a megszokott módon történik a repülőgépbe való beszállás. Az átalakítások nem érintik a Ferihegy 2A terminál érkezési szintjét sem.

A Ferihegyi repülőtér tavaly elkészült tízéves stratégiája azzal számol, hogy a növekvő utasforgalom 2005-re már meghaladhatja a repülőtér jelenlegi létesítményeinek befogadóképességét. Az új, 2C terminál ugyanakkor legkorábban 2007-re készülhet el. Ferihegyen a következő tíz évben évenként mintegy hét százalékkal bővülhet az utasforgalom. A repülőtéren évente megforduló utasok száma 2012-re a jelenlegi 4,5 millió duplájára emelkedhet. A 2A és B terminálokat évente 5,5 millió utasra tervezték. A 6 millió utas befogadására alkalmas 2C terminállal ugyanakkor a repülőtér már alkalmas lesz a nagyobb utasforgalom kiszolgálására. Az új, 2C utasterminál kivitelezése mintegy 40 milliárd forintba kerülhet, de a beruházás teljes költsége 2012-ig eléri majd az 55 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik