Belföld

Dávid Ibolya már kapott jelölést az MDF-elnökségre

Dávid Ibolya pártelnök a napokban hivatalosan is összehívta február 15-re az MDF tisztújító országos gyűlését. Erről Csáky András, a párt országos választmányának az elnöke tájékoztatott.

A megújult országos választmány január 25-én titkos szavazáson dönt az elnökjelöltekről, de maximum három személyre tehet ajánlást – írja a Népszabadság. Csáky András valószínűsíti, hogy Dávid Ibolyának nem lesz kihívója. Mint mondta, hivatalosan még nem összesítették ugyan az ajánlásokat, de tudomása szerint eddig csak Dávid Ibolya kapott jelölést az elnöki tisztségre. A vezetésben sokan úgy látják, hogy „megingathatatlan” a jelenlegi elnök pozíciója. Lapunk ugyanakkor változatlanul úgy tudja, Lezsák Sándor is fontolgatja, hogy indul a pártelnöki posztért. Információink szerint van olyan szervezet a demokrata fórumban, amelyik a politikust jelöli elnöknek. Nyílt titok, hogy Bács-Kiskun megye MDF-szervezete általában Lezsák elnökjelöltségét támogatja.

A lakiteleki alapítóatya, Lezsák Sándor döntését nyilvánvalóan befolyásolja majd, hogy milyen arányban kap jelölést. Amennyiben úgy dönt, hogy versenybe száll, valószínűleg számíthat Dávid Ibolya belső ellenzékének a támogatására is. Sokan nehezményezik ugyanis, hogy miközben a pártelnök az ország legnépszerűbb politikusa, a közvélemény-kutatások szerint az MDF a tavaszi választások óta egyetlen alkalommal sem lépte át a „bűvös” ötszázalékos küszöböt. Az önkormányzati választásokat követően – miután Kuti Csaba az MDF vezetésének jóváhagyásával, illetve a szocialisták támogatásával a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke lett – a demokrata fórum egyik politikusa lapunknak azt mondta: a pártvezetésnek is tudomásul kell vennie, hogy az MDF a jobboldalhoz tartozik, s nem lehet a mérleg nyelve „félúton” az MSZP és a Fidesz között.

Lezsák Sándor a múlt nyáron megalakította a Nemzetpolitikai Társaságot. Ma – a politikus részvételével – hivatalosan is zászlót bont a Keresztény Demokrata Fórum (KDF) is, melyhez az MDF parlamenti képviselői közül már Szászfalvi László, az Országgyűlés kisebbségi és vallásügyi bizottságának az elnöke és Font Sándor frakcióvezető-helyettes is csatlakozott. Font Sándor lapunknak a KDF kapcsán azt mondta: egyáltalán nem gondolják, hogy az egyesületnek pártpolitikusok kampányában részt kellene vennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik