Belföld

Franciaországot is elérte a mérgező nehézolaj

Akár New Yorkot is beborítaná az az olajmennyiség, amely a francia partokat fenyegeti. A szennyezés még mindig a Spanyolország északkeleti partjainál kettétört, majd elsüllyedt Prestige nevű olajszállító hajó tartályaiból származik. A szivárgást még nem sikerült megállítani, a mentési és tisztítási munkálatokat pedig az utóbbi napok viharos időjárása hátráltatja.

A spanyolországi Santandertől a francia Bordeaux-ig terjedő partvidék lakói ismét olajszennyezéstől rettegnek. A napokban ugyanis erős nyugati szél fúj a Vizcayai-öbölben, és ez a partok felé sodorja az elsüllyedt tankerből szivárgó olajat.
Bár a francia Nautile tengeralattjáró immár hetek óta végez merüléseket, hogy a 3500 méteres mélységben fekvő roncs helyzetét feltérképezze és a tartályokon keletkezett repedéseket eltömítse, ezek nem jártak teljes sikerrel.

A magas kéntartalmú, rendkívül szennyező olaj folyamatosan szivárog a roncsból, ráadásul karácsony előtt az időjárás is rosszra fordult.
Az azóta a térségben tomboló szélviharok lehetetlenné teszik a biztonságos merüléseket, de ilyen körülmények között az olajfogó berendezésekkel felszerelt hajók sem futhatnak ki, és a levegőből semlegesítő aeroszolt permetező repülőgépeket sem lehet bevetni. A BBC helyszíni riportja szerint pár métertől néhány kilométeresig terjedő nagyságú olajfoltoknak semmi sem állja útját, azok akadálytalanul sodródnak a francia partok felé.
A szennyezés első hullámai már el is érték a szárazföldet, de az előrejelzések szerint nagyjából vasárnapra várható, hogy a legnagyobb olajfoltok is a homokos partokra sodródnak. A CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Franciaországban már a helyszínre vezényelték a tűzoltóság és a katonaság néhány egységét. Spanyolországban eddig 250 millió dollárba kerültek a tisztítási munkálatok, és az ünnepek alatt is több ezren mentettek Galíciában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik