Belföld

Bármely bankhoz utalható a diákhitel

A bankok vállalták, hogy egy évig nem változtatják meg a kedvezményes folyószámla-kondíciókat.

A Diákhitel Központ (DK) Rt. megállapodást kötött az OTP Bank Rt.-vel, a Postabank Rt.-vel, az Inter-Európa Bank Rt.-vel, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-vel, az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-vel, a CIB Bank Rt.-vel, valamint közel 120 takarékszövetkezettel arról, hogy a diákhitelt igénylők kedvezményes feltételekkel nyithatnak folyószámlát náluk és kondícióikat egy évig a hallgatók számára hátrányosan nem változtatják meg.

A hitelfelvevők jelenleg csak a Postabanknál vezetett, ugyancsak kedvezményes feltételű számlára kérhetik a hitel átutalását, február 1-től azonban bármely fent említett pénzintézetben megtehetik ezt. A DK-val együttműködő hitelintézetek – a CIB Bankot kivéve – a hiteligénylések továbbítását is vállalták. A diákhitel kamata a 2002/2003-as tanév második félévére is évi 9,5 százalék lesz – mondta Őri András, a DK kommunikációs igazgatója.

A diákhitelek forrását a második tanulmányi félévre még tavaly a DK rendelkezésére bocsátotta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt., amely 2002 végéig a DK főtulajdonosa volt (december végén a központ a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz került a Pénzügyminisztérium tulajdonosi felügyelete mellett). Az MFB 50 milliárd forintra növelte és 2003 szeptember végéig prolongálta a korábban 28 milliárd forintos hitelkeretet.

Az Econews úgy tudja, az MFB-hitel kamata megegyezik a kilenc havi BUBOR-ral. Nem biztos azonban, hogy a DK a fejlesztési bank hitelét igénybe veszi. A központ az ÁKK közreműködésével nyilvános pályázaton nemrég további 1,8 milliárd forint összegű forrást vont be a januárban folyósítandó diákhitelek finanszírozására. A pályázatot a Postabank nyerte meg, a 2003. november 14-én lejáró hitelt a tervek szerint január 15-én hívják le. A hitelkamatot nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni, hogy bázisa a 3 havi BUBOR. A DK az első félévben további hitelpályázatok kiírását tervezi.

A DK a 2001. szeptemberi indulás óta több mint 24 milliárd forint összegű hitelt folyósított mintegy 117 ezer hallgatónak. Az első törlesztések az idén esedékesek, januárban 14 ezer hallgató kezdi meg a hitelek visszafizetését. A pályakezdőknek a törlesztés első két évében a minimálbér 6 százalékát (jelenleg havi 3 ezer forintot) kell befizetniük, ezt követően a törlesztő részlet a két évvel korábbi éves jövedelem havi átlagának 6 százaléka lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik