Belföld

Tavaly rekord összegben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal 2002-ben rekordnagyságú, 444 millió forint bírságot szabott ki, ami hatszorosa az előző évi összegnek - tájékoztatott Radványi Mihály, a GVH statisztikusa.

A bírság összegének emelkedése a 2001-ben hatályba lépett versenytörvény-módosítás fokozatos alkalmazásának eredménye, ami lehetővé tette, hogy a bírság felső limitje akár az elmarasztalt vállalkozás nettó éves árbevételének 10 százaléka is lehet.

Tavaly a legtöbb bírságot, 212 millió forintot kartell megállapodás miatt vetette ki a versenytanács, majd 192 millió forinttal az erőfölénnyel való visszaéléses esetek, 34 millió forinttal a fogyasztók megtévesztésével, míg 6,3 millióval a fúzió kontrollal kapcsolatos versenyszabály-sértések következtek.

Ezzel szemben 2001-ben összesen csak 73 millió forint bírságot szabtak ki, amiből 49 millióval a fogyasztók megtévesztése emelkedett ki, majd 14 millióval a fúzió kontrollos, 10 millióval pedig az erőfölényes ügyek következtek, míg kartell megállapodással kapcsolatban akkor nem állapított meg a versenytanács törvénysértést. Tavaly a 234 versenyfelügyeleti eljárásból 174 zárult határozattal, 60 még folyamatban van, ebből 3 ügy szünetel. Ezzel szemben 2001-ben 266 eljárásból 191 határozat született.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!