Belföld

Tavaly menekültek a befektetők Frankfurtból

A német értékpapírpiacról menekültek tavaly a befektetők, a forgalom 3,5 billió eurót, az előző évinél 22 százalékkal kevesebbet tett ki.



Határidős siker

A német-svájci Eurex határidős tőzsde, amely 801 millió kontraktust hozott tető alá tavaly. Az Eurex, a Deutsche Börse AG leányvállalata előző évi teljesítményét 19 százalékkal múlta felül. Az Eurex ezzel megerősítette világelsőségét a határidős üzletek piacán.

A frankfurti tőzsde csütörtöki közlése szerint a tavalyi éves 3,5 billió eurós összforgalomból 2,6 billió euró jutott a részvények adás-vételére, az opciós üzletekre és befektetési alapok forgalmára, további mintegy 850 milliárdot a hitelezések tettek ki. Egyidejűleg ezzel rekordforgalmat bonyolított le tavaly a határidős Eurex tőzsde, amely a részvénypiacok bizonytalanságát használta ki.

Decemberben az értékpapírok 245 milliárd eurós forgalma 5 százalékkal maradt a megelőző havi érték alatt. A Xetra elektronikus kereskedési rendszer – amely a DAX indexben szereplő 30 cég papírját forgalmazza – 97 százalékos piaci részesedést ért el. A 70 közepes méretű részvénytársaság papírjait magába foglaló MDAX piaci részesedése 88 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik