Belföld

Remény a FIAT megmentésére

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerdán úgy vélte, hogy új megoldás bontakozik ki a nehezen küszködő FIAT részvénytársaság számára. Szerinte lehetséges, hogy új befektetők jelentkeznek az olasz vállalkozók közül a FIAT megmentésére.

A kormányfő nyilatkozata nyomán fölerősödött a találgatás, amelyet napok óta tárgyalnak az olasz lapok, hogy a mentőakció élén az Olivetti és a Telecom Italia volt vezére, Roberto Colaninno áll. Állítólag 8 milliárd eurónyi értékesítési elképzelést és befektetési szándékot gyűjtött össze a piacon, ő maga körülbelül egymilliárd euróval szállna be. A terv szerint eladnák a FIAT biztosító társaságát, a Torót és a társaság repülési részlegét, az Aviót, és ebből is kerülne pénz a FIAT fölerősítésére. Az ügylet csökkentené az alapító Agnelli-család arányát a FIAT-ban, viszont elkerülhetővé tenné a veszteséges autógyártó részleg, a FIAT Auto eladását, amelynek értékesítése szinte lélektani képtelenségnek számít – írták az újságok.

Az amerikai General Motorsé jelenleg a FIAT Auto 20 százaléka, és a FIAT-nak egy éven belül eladási opciója van a General Motorsnak a többi 80 százalékra is, amelynek beváltását nem csak a FIAT, hanem a General Motors is szeretné elkerülni. Colaninno 1999-ben tette híressé nevét, amikor az Olivetti élén vezényelte a Telecom Italia többségének 30 milliárd eurós felvásárlását, és utána a volt olasz távközlési monopólium vezetője lett. Állásából 2001 nyarán távozott, amikor a Pirelli gumigyár és a Benetton ruhacég szervezte befektetőcsoport 7 milliárd euróért 23 százalékos részt szerzett az Olivettiből, így stratégiai kisebbséghez jutva a Telecom Italiában is. Berlusconi nem nevezte néven Colaninnót, de kijelentette: – Remélem, van lehetőség olasz üzletemberek belépésére. Vannak csoportok nagy vállalkozási kapacitással – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik