Belföld

Bush: gazdasági káoszt okozhat Bagdad

Gazdasági káoszt okozhat, ha Irak, minden előzetes óvintézkedés dacára, támadást indít az Egyesült Államok ellen – jelentette ki tegnap Bush amerikai elnök. Tisztségviselői újra az Irak elleni háború lehetséges költségeit számolgatják: becsléseik szerint ezek 50-60 milliárd dollárt tehetnek ki, s ez az összeg megegyezik az 1991-es öbölháború költségeivel – ám akadnak számítások kétszázmilliárd dollár körüli összegről is.

Az elnök szerint az amerikai gazdaság nem engedheti meg magának, hogy esélyt adjon Szaddám Huszeinnek támadásra – olvasható a Magyar Hírlap cikkében. Az amerikai gazdaság rugalmas és erős ugyan, de állandóan tenni kell azért, hogy a növekedési ütem folytatódjék – írta a CNN, idézve az elnököt. Bush szavai nyilvánvalóan arra utalnak, hogy az Egyesült Államoknak akár megelőző csapással is meg kell akadályoznia ilyen helyzet kialakulását.

A Reuters elemzője viszont megjegyezte: Bush figyelmeztetése azt a célt szolgálja, hogy meggyőzze az amerikaiakat és az amerikai gazdaság növekedéséhez kötődő egyéb országokat, hogy Irakkal szemben elfoglalt kemény álláspontja az ő általános gazdasági érdekeiket is szolgálja. Bush amúgy megerősítette, hogy a választási lehetőség, a békés megoldás Szaddám Huszein kezében van: “Én remélem, hogy nem tartunk az Irakkal való háború felé”.

A Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mitch Daniels azt fejtegette a The New York Times-ban, hogy a háború költségei 50-60 milliárd dollárra rúghatnak. Hivatalának szóvivője nyomban kijelentette, hogy főnöke kijelentései nem a Fehér Ház becsléseit érintik. Éppen Daniels volt az, aki még szeptemberben kétségbe vonta Larry Lindsey kijelentéseit. Lindsey Bush gazdasági tanácsadója volt, aki azóta távozott a Fehér Házból: ő akkoriban nem tartotta lehetetlennek, hogy az iraki háború akár 200 milliárd dollárba is kerülhet. A törvényhozás demokratái ősszel ugyanezeket a kiadásokat ősszel 93 milliárd dollárra becsülték.
Az Egyesült Államok nem bizonyos abban, hogy Irak, bár régebben tett kísérleteket atomfegyver kifejlesztésére, jelenleg rendelkezik atomfegyverrel – jelentette ki kedden George Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, hozzátéve: ő még mindig reménykedik Szaddám Huszein békés lefegyverzésében.

Szaddám Huszein korábban nagyon közel volt ahhoz, hogy nukleáris fegyvere legyen, de arról nem tudunk bizonyosat, hogy jelenleg rendelkezik-e ilyen fegyverrel – mondta az elnök újságíróknak a Texas állambeli Crawfordban, a Bush család birtokán, ahol az új évet köszöntötte.

Azt akarjuk, hogy Szaddám Huszein mondjon le tömegpusztító fegyvereiről – hangsúlyozta Bush, hozzátéve, hogy az e cél felé vezető út első szakasza kevéssé biztató. Bush még nem döntötte el, hogy háborút indít-e Szaddám ellen. Az új esztendő elején egyik legelső feladatomnak azt tekintem, hogy megkíséreljem békésen megoldani ezt a helyzetet – mondta.

Szaddám vagy valamely hasonszőrű utódja elleni háború súlyos károkat okozna gazdaságunknak, de nekem az a legfontosabb feladatom, hogy az amerikaiak biztonságáról gondoskodjam, és én végrehajtom ezt a feladatot.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik