Belföld

Ami idén már drágább

Az inflációnál nagyobb mértékben emelkedtek az árak elsejétől. A gáz és áramárak emeléséről és az autópályadíjakról januárban döntenek.

Az inflációnál nagyobb mértékben emelkedik a legtöbb szolgáltatás ára januártól. A kormány által jelzett inflációnál esetenként háromszor nagyobb mértékben drágul például a fővárosi önkormányzat árhatósági jogkörébe tartozó közszolgáltatások szinte mindegyike.

 Ideiglenesen elmaradt

A „karácsonyi” kormánydöntés értelmében 2003. január 1-jétől egyelőre nem emelkedik a gáz és az áram, valamint az autópálya matricák árai (nem kell még fizetni az M3 autópálya új, Füzesabony – Polgár szakaszának és a felújított M7 autópályának a használatáért sem). Az előbb említett szolgáltatások árairól januárban tárgyal a kormány az érintett cégek képviselőivel.

A BKV viteldíjai január 1-jétől átlagosan 10 százalékkal, 2003. július 1-jétől további 4,8 százalékkal emelkednek. Egy vonaljegy ára januárban 120, júniusban pedig 125 forintra emelkedik, egy hetijegy ára pedig 2250 forintra emelkedik, melyet júniusban további 100 száz forinttal toldanak meg. Egy havibérlet ára 4450, majd 4670 forint lesz.


Ami idén már drágább 1

Buszjegy régi áron

A csatornahasználatért 7,5 százalékkal, a szennyvízszippantásért, valamint a kéményseprésért és a temetkezési díjakért átlagosan 8 százalékkal, a szemétszállításért mintegy 10,5 százalékkal kell többet fizetnünk az újévben.

Infláció alatt, alig 4 százalékkal drágul a vízdíj, egyelőre nem drágul a fővárosi árhatósági jogkörbe tartozó távfűtés ára; ez azonban vélhetően csak addig lesz így, amíg a kormány döntést nem hoz a gáz, illetve az áram árának emeléséről januárban. Más források szerint ebben a fűtési szezonban – azaz márciusig – nem várható a távfűtés árának emelkedése.

Drágább gyógyszerek

Januárban – a teljes gyógyszerkészlet kétharmada esetében – átlagosan 3,2 százalékos drágulásra számíthatnak a vásárlók, ez azonban nem jelenti azt, hogy néhány gyógyszer ára ne emelkedhetne ennél jóval nagyobb mértékben. (A gyógyszergyártók képviselői szerint ugyanis csak elvi egyezség született a kormány és közöttük, méghozzá olyan feltételekkel, amire az egészségbiztosító nem adott garanciát.)

Autópályadíjak – változó feltételek

A halasztások miatt a 2002. évre szóló éves autópályamatrica 2003. január 10-e helyett 2003. január 31-ig érvényes, 2004. január 31-ig érvényes matricát csak a kormánydöntés után vásárolhatunk. A kormánydöntésig a 2002. évi árakon, de új feltételekkel vásárolhatók a havi és a heti matricák. A 2003. évi heti matrica a megjelölt kezdő napra és további 9 napra érvényes. A 2003. évi havi matrica a megjelölt kezdő napra és további 30 napra érvényes. Továbbá a gépjárművek díjkategóriáinak megállapításához a 2003. évben nem a magasságot és tengelyszámot, hanem a gépjármű és vontatmány – forgalmi engedélyében szereplő – megengedett legnagyobb összes tömegét kell figyelembe venni. Ez alapján három kategóriát különböztetnek meg: a D1-es kategóriába tartozik a motorkerékpár és a legfeljebb 3,5 tonnás gépjármű, a D-es kategóriába a 3,5 tonnát meghaladó, legfeljebb 7,5 tonnás gépjárművek és gépjárműszerelvények, valamint a 3,5 tonnát meghaladó autóbuszok, míg a harmadik, D3-as kategóriába tartozik minden nem D1 és D2 díjkategóriájú gépjármű.

Drágább vonatjegyek

A vasúti személyszállítás díjai átlagosan 7 százalékkal emelkednek. Az InterCityRapid pótjegyért az eddigi 500 forint helyett 540 forintot, az InterCity pótjegyért 400 forint helyett 440 forintot kell majd fizetnünk, az InterPici pótjegy ára pedig 110 forint helyett 120 forint lesz.

Januártól az elővételben megváltott jegyek érvényességi idejükön belül kiegészítés nélkül felhasználhatóak utazásra, az 50 kilométeren belüli utazásra megváltott menetjegyeket azonban szerdától csak az érvényességi idő kezdete előtt váltják vissza.

Ünnepi benzináremelés

Január elsejétől ismét emelkedett több üzemanyag ára, legalábbis a Mol listaárai. A motorbenzin literenként 3, a gázolaj ára 2 forinttal emelkedett. Így egy liter EN 91 ólmozatlan benzin már 230,50, a 95-ös ólmozatlan benzin 233,50, a 98-as ólmozatlan benzin 242,50 forintba kerül január elsejétől. A gázolajára a két forintos emelkedés után 212 forint.

Drágább lesz a kábeltévé

A legnagyobb hazai szolgáltatók infláció feletti mértékben emelik a legnépszerűbb hazai szórakozás árát. Sovány vigasz, hogy időközben a kormány eltörölte a kábeltévés előfizetésekhez képest elenyésző nagyságú üzembentartási díjat.

A hazai piacvezető, a UPC Magyarország Kft. átlagosan 10 százalékkal emelte árait, melyet a cég elsősorban új tartalmak megjelenésével indokol. A MatávkábelTV csomagjainak árai átlagban 17 százalékkal emelkednek, a HBO 10 százalékkal kerül többe idén.

Februárra jön a drága kenyér

Sütőipari szakemberek átlagosan 10-12 százalékos áremelést tartanak indokoltnak kenyérfronton, az üzletláncokkal való alku során a kívánt mértéknek csak egy részét sikerül érvényesíteni, ráadásul azt is csak várhatóan februárra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik