Belföld

Akár százezer kínai turista is érkezhet

Kínában nemrégiben közölték: Magyarországot felveszik a jóváhagyott turisztikai célországok listájára. Két héttel e kedvező hír vétele után a Miniszterelnöki Hivatal turisztikai államtitkársága egyelőre a legsürgősebb teendőket foglalta írásba egy belső intézkedési terv formájában. Székely György helyettes államtitkár kérdésünkre elmondta: eddig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csupán a Népszabadság pekingi tudósítójától olvastak híradást a döntés bejelentéséről. Sokkal messzebbre amúgy sem jutottak volna, mert karácsony és újév között mind a kormányhivatalokban, mind pedig a diplomáciai testületekben a munkatársak nagy része szabadságon van - írja a Népszabadság.

Egyelőre nem tudni, mikor lép életbe a döntés, mikor jönnek az első vendégek, amint azt sem, hogy évente hány turista, illetve turistacsoport érkezésével számolhatunk. Mindössze annyi bizonyos, hogy december 16-án Pekingben hivatalosan közölték Bársony András külügyminisztériumi államtitkárral: felkerülünk a listára. (Szó szerint így, tehát nem múlt időben.) Ez a pekingi megfogalmazás szerint annyit tesz, hogy a kínai kormány ajánlja az ottani utazási irodáknak Magyarországot mint célországot. Budapesten viszont a turisztikai szakemberek tudják, hogy Kínából társasutazást csak a listán szereplő országokba szabad indítani. Tudomásuk szerint az európaiak közül eddig csupán négy-öt ország került a jóváhagyott turisztikai célországok közé.

A turisztikai államtitkárságon egyelőre csak részleges információkból tudnak tájékozódni. Például abból, hogy Németországba, amely már korábban felkerült a listára, tavaly ötszázezer turista érkezett. Ebből kiindulva Székely így következtet: ha mi, sokkal kisebb ország lévén, az első évben csupán százezer vendéggel számolunk, és feltételezzük, hogy mindössze három napot töltenek itt, akkor is 300 ezer vendégéjszakával növelik a kereskedelmi szálláshelyek forgalmát, és ezzel már feleannyit éjszakáznak nálunk, mint az osztrákok.

A turisztikai államtitkárságon felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Magyar Turizmus Rt. nyithatna irodát Pekingben, de meglehet, hogy ez még korai. A helyettes államtitkár azt tervezi, hogy a napokban tájékozódik a pekingi magyar, illetve a budapesti kínai nagykövetségen, miközben a magyar utazási irodák szövetsége felveheti a kapcsolatot az állami tulajdonú és egyúttal legnagyobb kínai utazási irodával, a China International Travellel, amely hasonló szerepet tölt be, mint amilyet nálunk 1990 előtt az IBUSZ.

Az ázsiaiak – így a csoportosan érkező kínai turisták is – általában ragaszkodnak saját konyhájukhoz. Ezért elképzelhető, hogy a kínai vendéglősök szerephez jutnak a fogadásukban, bár az sem kizárt, hogy néhány, a még ismeretlen igényeknek megfelelő szálloda alkalmaz majd néhány kínai szakácsot – véli a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik