Belföld

Csaknem 12 milliárd forintos kölcsön a Dunaferrnek

Exportcélú termelésének finanszírozására 11,8 milliárd forintos szindikált hitelről írt alá megállapodást a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. egy banki konzorciummal - tájékoztatott a Dunaferr Dunai Vasmű Rt. a megállapodás aláírását követően. A hitel 2005. január 3-án jár le, s tőkeösszegének 85százalékára garanciát vállalt az Eximbank Rt.

Antali Károly gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta: a megállapodással nem csökkent ugyan a Dunaferr vállalatcsoport 64 milliárd forintos hitelállománya, de egy részének 2003. február 28-án esedékessé váló visszafizetését 2005. január 3-ig sikerült meghosszabbítani.

A hitelt nyújtó konzorciumban a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Rt., a Kereskedelmi és Hitelbank Rt., a Konzumbank Rt., a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt., a Postabank és Takarékpénztár Rt., és a Raiffeisen Bank Rt. vesz részt. A hitel-megállapodás a Dunaferr és a pénzintézetek képviselői szerint a cégcsoport helyzetének konszolidációja irányába tett fontos lépés – mondta Antalli Károly.

A gazdasági vezérigazgató-helyettes hozzáfűzte: a Dunaferr csoport üzemi eredménye szeptember óta pozitív: szeptemberben meghaladta a 100 millió forintot, októberben az 1 milliárd forintot, novemberben pedig az 50 millió forintot. Októberben és novemberben az adózás előtti eredmény is pozitív volt.

Az idei évet még várhatóan mínusz 11 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárja a cégcsoport. A kedvező folyamatok elindulását jelzi, hogy az üzemi veszteséget szeptemberben még mínusz 14 milliárd forint körül prognosztizálták – tájékoztatott Antali Károly.

A cégcsoport jelenlegi helyzete alapján valószínűsíthető, hogy jövőre üzemi szinten pozitív 0 eredményt produkál a Dunaferr – tette hozzá a gazdasági vezérigazgató-helyettes. A vállalatcsoport stabilizációja a kormány által december 18-án elfogadott program alapján történik. Annak részletei várhatóan január elején jelennek meg a Magyar Közlönyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik