Belföld

Javított eredményein az idén a Malév

A nemzetközi légiközlekedés életében 2002 ugyan mélypont volt, a Malév azonban a kedvezőtlen külső körülmények között is helytállt, sőt javított eredményein - mondta Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy várhatóan a terveknek megfelelően, 2,3 milliárd forint veszteséggel zárja a vállalat az évet, jövőre már 250 millió forint körüli nyereséget remélnek. Elismerte, hogy az idei, mintegy 4 milliárd forint üzemi veszteség 1-1,5 milliárd forinttal magasabb a tervezettnél, ám hozzátette, hogy ezt a pénzügyi műveletek eredménye kompenzálja.

– A dollár/euró árfolyam és a kerozin ára a terveknek megfelelően javult, ám nem várt, mintegy 800 millió forint többletköltséget okozott a légi irányítási illetékek emelkedése – mondta.

Ugyancsak a költségeket növelte a Malév Expressz, a légitársaság 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat üzembe állítása. Várai József szavai szerint a bevezetés mintegy 400 millió forinttal terhelte a vállalatot, de a következő félévben tevékenységétől ugyanennyi nyereséget várnak. A vezérigazgató a regionális expanzió szempontjából különösen fontosnak értékelte 2002-t. Elmondta: a Malév Expressz első két vadonatúj Bombardier-gépe már utasokat szállít, további két gép vásárlásáról végleges döntés született, ezen felül még hatra van opciója a társaságnak, amit várhatóan 2004-2005-ben hív le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik