Belföld

A T. Ház ma tartja idei utolsó ülését

Ebben az évben ma ülésezik utoljára az Országgyűlés. A T. Ház dönt a jövő évi költségvetés elfogadásáról, a büntetőjogszabályok módosításáról, ennek keretében a drogtörvény szabályozásáról, az APEH bűnügyi igazgatóságának megszüntetéséről, valamint az előzetes napirend szerint az úgynevezett ügynöktörvényekről is. A parlament utolsó ülésén a politikai viták során csak ellenzéki kérdések, azonnali kérdések, interpellációk hangzanak el, a kormánypártok ugyanis ezúttal nem kívánnak élni ezzel a jogosítvánnyal.

Költségvetés: Az Országgyűlés már döntött a 2003-as költségvetés sarokszámairól és a kormány javaslatához benyújtott rekordszámú, csaknem kétezer módosító indítványról. Ezek között politikai vihart kavart az egyházak finanszírozását módosító koalíciós javaslat, amely szerint a jövőben a személyijövedelemadó-felajánlások alapján határoznák meg az egyházak költségvetési támogatásának belső arányait. A Fidesz és az MDF is Alkotmánybírósághoz fordul, ha a mai zárószavazáson a T. Ház “szentesíti” ezt az elképzelést. A múlt héten az ellenzék távollétében a kormánypártok megszavazták Pető Iván (SZDSZ) azon költségvetési módosító indítványát, mely 150 millió forinttal csökkenti a Terror Háza Múzeum jövő évi támogatását. A Fidesz egyik képviselője koherenciazavar megszüntetése címén benyújtott javaslattal szeretné ma, az utolsó pillanatban megváltoztatni a döntést. Kétséges, hogy napirendre tűzik-e a Fidesz módosító indítványát.



Büntető törvénykönyv módosítása: A módosítás visszaadja a büntetőbíró teljes szabadságát a büntetés mértékének meghatározása tekintetében. Az előző kormány “zéró toleranciájú” drogszabályozásához képest a mostani javaslat nem büntetéscentrikus koncepciót valósítana meg. A kormány javaslatához képest azonban a szocialisták módosító indítványa nyomán szigorodhat az új drogszabályozás is. Egyes esetben emelkednek a büntetési tételek, de a drogfogyasztók elkerülhetik a büntetést, ha vállalják, hogy „elterelésen” vesznek részt.

Gázközművagyon, önkormányzati igények: A módosító javaslatokról szóló szavazás során az Országgyűlés úgy döntött, hogy az 1993. augusztus 4. és 1995. december 31. között önkormányzati hozzájárulással létesített gázközművagyonnal kapcsolatos igények rendezése során a teljesítés ötmillió forintig egy összegben, készpénzben történjen. Az ezt meghaladó részt államkötvényekkel egyenlítik ki.

APEH, illetve a bűnügyi igazgatósága: az Országos Rendőr-főkapitánysághoz kerül az APEH bűnügyi igazgatósága, ha ma megszavazzák a javaslatot. Az előzményekhez tartozik, hogy az Alkotmánybíróság 2002. december 31-i hatállyal megsemmisítette az úgynevezett adórendőrség titkos információ-gyűjtési jogát.

Ügynöktörvény-javaslatok: Kérdéses, hogy elfogadják-e ma az ügynöktörvény-javaslatokat. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának létrehozásáról szóló kormányjavaslatot várhatóan megszavazzák a kormánypártok. A másik, az átvilágítási törvényjavaslat hatálya az eddiginél jóval szélesebb körre, a teljes egykori III-as főcsoportfőnökségre kiterjed. A szocialista módosító javaslatok elfogadásával ugyanakkor ezen átvilágítási körből kikerültek az egyházak, a szakszervezetek és a média vezetői. E szűkített változatban az SZDSZ nem támogatja az átvilágítási törvényjavaslat elfogadását. A kormány úgynevezett ügynöktörvény-javaslatát az ellenzék is elutasítja, elfogadása esetén az MDF Alkotmánybírósághoz fordul.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik