Belföld

Évente egymillió bliccelőt csípnek el

Egymillió bliccelő utast bírságoltak meg az idén a BKV-ellenőrök. A cég évente félmilliárd forintot hajt be a jegy nélkül utazóktól. Jövőre csökken a helyszíni bírság összege. Az ellenőrök teljesítményük alapján kapnak fizetést, akár kétszázezer forintot is kereshetnek havonta, ám miután gyakran kerülnek konfliktusba az utasokkal, rendszeresen kérhetnek tanácsot pszichológustól.

Érdemesebb lesz kifizetnie a helyszíni bírságot jövőre a BKV járművein jegy vagy bérlet nélkül utazóknak, mivel az kevesebb lesz a jelenlegi 1600 forintnál, míg az utólag fizetett pótdíj mostani 4106 forintos összege viszont emelkedik – tudta meg a Magyar Hírlap Bencze Ferencnétől, a BKV szakszolgálat-vezetőjétől. A bírságokból, pótdíjakból évente félmilliárd forintos bevételre tesz szert a BKV, a jegy- és bérleteladásból pedig közel 28 milliárd forint bevétele származik, és ehhez jön a 16,7 milliárdos állami támogatás a kedvezményes bérletekre.

A jegyellenőrök ebben az évben egymillió utast büntettek meg Budapesten. A közlekedési vállalatnál 460 ellenőrt foglalkoztatnak, egy kezdő bruttó hatvanezret kap, erre jön még a pótlék és a beszedett büntetések utáni prémium. A legjobbak akár kétszázezret is kereshetnek, a hónap legsikeresebbje még extra százezer forint jutalmat kap. Ehhez azonban – mondja Bencze Ferencné – nemcsak sok pótdíjat kell behajtaniuk, hanem az utasokkal is udvariasan kell bánniuk. Ez abból derül ki, hogy nem panaszkodnak rájuk az utasok. A metróellenőrök az “elit” csapat, ők egyenruhában dolgoznak, és több pótdíjat tudnak beszedni.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik