Belföld

Az euró kártyás fizetésre ösztönzi a belgákat

Azóta, hogy az euró felváltotta a belga frankot, naponta kétszer több alkalommal használják a feltölthető bankkártyáikat a belgák - derül ki a Belga Központi Bank legfrissebb jelentéséből.

Míg a belga frank idején egy nap alatt átlagosan 165 ezer használatot regisztráltak, január elseje óta napi 330 ezret. (Hitelkártyáikat egyébként naponta 1,4 millió alkalommal használják a belga állampolgárok.)

Guy Quaden, a Belga Központi Bank kormányzója arról is tájékoztatást adott, hogy a készpénzzel történő kifizetések során a leggyakrabban az 50 eurós bankjegyet használják, ezt követi a gyakorisági sorrendben a 20 eurós, majd az 5 eurós bankjegy. A főkormányzó megkérdőjelezte az 1 és 2 centes érmék visszavonására irányuló javaslatok indokoltságát, ugyanis az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a két aprópénzt igen gyakran használják.

Bár a forgalomban lévő belga frank 97 százalékát beváltották euróra, Belgiumban további 12,5 milliárd frank “hiányzik”, ekkora pénzmennyiség maradt a háztartásoknál.

Belgiumban a kereskedelmi bankok ez év végéig váltják euróra a már megszűnt belga frankot, az ezután előkerülő régi pénztől már csak a Belga Nemzeti Bankban lehet megszabadulni – bankjegyek esetében korlátlan ideig, az érméknél viszont csak 2004. december 31-ig.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik