Belföld

Törökország és Nyugat-Balkán versenyfutása az uniós tagságért

Nyugat-Balkánnak Törökországgal kell versengenie az uniós csatlakozásért. A térségi országok tagfelvételének azonban elengedhetelen feltétele Bosznia és Koszovó státusának megoldása.

Erhardt Busek, a Balkáni Stabilitási Paktum különleges koordinátora úgy nyilatkozott: az EU az új tagok felvétele után sem feledkezik meg a Balkánról, de a térség országainak lehetséges felvétele előtt meg kell oldani Bosznia és Koszovó státuszát. A kijelentésre annak kapcsán került sor, hogy a poszt-jugoszláv államok és Albánia közös levélben fordultak az EU tisztségviselőihez, adjanak világos választ a csatlakozási esélyeikről. Busek kiemelte, a térség országainak törekvésire az is jó hatással van, hogy 2003-ban Görögország és Olaszország
lesz a két elnöklő, melyek külön síkra szállnak a dél-kelet európai országok EU-hoz való közeledéséért. Ugyanakkor arra is rámutatott: a Balkánnak Törökországgal kell versengenie, ráadásul a térségnek nincs 70 millió lakosa, nincs 30 millió földművese, és egy olyan hadserege, amely “garantálja” a demokráciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik