Belföld

Ismét 8000 pont felett a BUX

Hétfőn 7944,37 ponton nyitott a BUX, de néhány perccel 10 óra után már 8000 pont fölött járt a mutató. A piac szerint ma nem csökkent kamatot az MNB Monetáris Tanácsa.

A megkérdezett tőzsdei szakértők eltérő várakozással tekintenek a hétfői kereskedés elé. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője szerint a külföldi piacok csökkenése adja meg az alaphangulatot a BÉT-en. Hozzátette: az uniós csatlakozás véglegessé válásának híre valamelyest ellensúlyozhatja az esést, így csak kisebb index-csökkenésre van esély. Rátkai Orsolya, az OTP Bank Rt. elemzője úgy véli, az uniós bővítéssel kapcsolatos eufória határozhatja meg a kereskedést a budapesti részvénypiacon, ahol már pénteken is nagy forgalom mellett emelkedtek az árak a nemzetközi piacok negatív hangulata ellenére. Az elemző a péntekihez hasonló kereskedést vár hétfőn is.

A jövő héten a tokiói értéktőzsdét elsősorban a japán gazdaság gyengélkedésével kapcsolatos aggodalom, a globális politikai bizonytalanság és a hamarosan bevezetésre kerülő új adóváltozás alakítja majd, amelyek részvényeladásra sarkallhatják a befektetőket. A dollár erőteljes hanyatlása ugyancsak a részvények további vásárlása ellen szól, elsősorban az exportra termelő cégek papírjait gyengítheti. A dollár pénteken négyheti mélyponton, 120,33 jenen zárt New Yorkban, míg a hónap elején még 125 jent ért. A 225 válogatott részvény Nikkei indexe az utóbbi időszakban erőteljesen gyengült, így technikai szempontból a részvények alulértékeltté váltak, ami vásárlást gerjeszthet. A Nikkei az elmúlt nyolc kereskedési napon 8 százalékkal hanyatlott, pénteken 8516,07 ponton fejezte be a napot, ami háromheti mélypontnak számít.

Hétfőn is vesztett a fő mutató a tokiói értéktőzsdén, főleg az exportérdekelt vállalatok részvényei olcsóbbodtak. Kilencedik napja esett a tőzsde, két éve nem volt példa ilyen hosszú veszteségsorozatra Tokióban. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 65,13 pontos, azaz 0,76 százalékos veszteséggel 8450,94 ponton zárt hétfőn.

A Wall Street szakértői szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a jövő év harmadik negyedéig nem nyúl az irányadó kamathoz, hogy ezzel is támogassa az amerikai gazdaság élénkülését. Az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazói szerint a Fed legkorábban 2003. harmadik negyedévében növeli majd a kamatot, azaz legközelebbi, január 29-i ülésén szinten tartja azt. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) kedden nem változtatott az irányadó kamaton, amely így 41 éves mélyponton maradt. A FOMC egyhangúlag hozta meg a szakértők által várt határozatot. A kamatszint 1,25 százalék maradt, miután november 6-án 50 bázisponttal csökkentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik