Belföld

Hamisítják a magyar gyógyszert

A magyar gyógyszerek iránti növekvő igényre azok az orosz hamisítók is felfigyeltek, akik más neves külföldi cégek termékeit is rendre lekoppintják. Egyes statisztikák 250-300 millió dollárra becsülik a hamisítványok forgalmát Oroszországban. A jelenség Moszkva WTO-felvételét is fékezi.

Az orosz gyógyszerpiacon jelen lévő magyar cégek az elmúlt évek folyamán győzték a harcot a megnövekedett konkurenciával, alkalmazkodni tudtak a helyi piaci körülmények változásához, s még az 1998-as pénzügyi válság idején is megőrizték pozícióikat. Eközben pedig olyan, etikai gondokat is felvető nehézségekkel kell szembenézniük, mint az oroszországi gyógyszerhamisítás.

Az utóbbi időben egyre több külföldi (és orosz) gyógyszergyártó szembesül azzal a ténnyel, hogy az általa kifejlesztett és piacra vitt termék mellett megjelennek ismeretlen cég által gyártott és azonos vagy megtévesztésig hasonló néven forgalmazott készítmények. Ez túl azon, hogy a törvényes gyártó veszteséget szenved, igen komoly problémát vet fel a lakosság gyógyításában. A hamisított gyógyszerek esetében ugyanis nem biztosított a termék minősége, nem garantálható, hogy a beteg meggyógyul.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik