Belföld

Virágzik a feketemunka Németországban

Németországban mind többen dolgoznak feketén: egy vizsgálat szerint az árnyékgazdaság kibocsátása hét százalékos növekedéssel jövőre 380 milliárd eurós rekordszintet ér el és ezzel a várt német GDP-növekedésnél négyszer gyorsabban bővül.

A feketegazdaság messze a legdinamikusabban fejlődő
gazdasági terület Németországban. A hazai össztermék 16,5 százalékát adja, és ezzel az adattal az OECD-országok között Németország a középmezőnyben foglal helyet. Kilencmillió német munkavállalót – legalábbis időlegesen – az árnyékgazdaság foglalkoztat – állapítja meg Friedrich Schneider feketegazdasági szakértő a dpa-nak nyilatkozva.

Míg a hivatalos gazdaság válságidőszakot él át, a
feketemunka virágzik, és nem is lehet irányzatváltásra számítani, tekintettel a tervezett további járulékemelésekre és a munkavállalói kedvezmények megvonására. A feketemunka virágzásának okát a szakértő a növekvő járulékterhek és a munkaerőpiac állami szabályozásnak szerkezeti átalakítása mellett az adófizetők és a választók megítélésének változásában látja. A németek kétharmada ma a feketemunkát bocsánatos vétségnek tekinti, sokan keresnek feketén pluszpénzt hivatalos munkájuk mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik