Belföld

Jövőre várják a komolyabb fellendülést a tengerentúlon

Szakértők szerint az idei utolsó negyedévben szerény lesz az amerikai gazdasági növekedés, amelynek az emelkedése elmarad a korábbi várakozásokhoz képest, jövőre azonban érezhetően élénkül az amerikai gazdaság.

A vezető gazdasági elemzők véleményét összegző Blue Chip Economic Indicators kedden ismertetett adatai szerint az idei utolsó negyedévi amerikai hazai össztermék várhatóan 1,4 százalékkal nő, ami elmarad a korábban várt 1,6 százaléktól.

A negatív irányú felülvizsgálat főként a végeladások erősen lassuló növekedésének tulajdonítható: a harmadik negyedévi 3,5 százalékról a negyedikben 1,3 százalékra mérséklődik. A Blue Chip által idézett elemzők szerint azonban az idei egész évre vonatkozó GDP növekedés 2,4 százalékra nő, miután a kormány felülvizsgálta a harmadik negyedévi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előzetes adatát. Szakértők véleményének konszenzusa szerint a negyedik negyedévi GDP éves szinten 2,9 százalékkal emelkedik.

A szakértők nem változtattak előrejelzésükön 2003 első és utolsó negyede kapcsán: az első negyedévben várhatóan 2,7 százalékos, a negyedikben pedig 3,7 százalékos lesz a GDP bővülés. Ugyanakkor a második és a harmadik negyedévi becslést 0,1 százalékkal, 3,2 százalékra, illetve 3,5 százalékra növelték. A jövő év egészére a GDP 2,8 százalékos reálnövekedését valószínűsítik, míg a negyedik negyedévre 3,3 százalékosat éves szinten.

A szakértők arra számítanak továbbá, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2003 nyaráig nem változtat kamatszintjén, majd ezután fokozatosan növeli a kamatokat; a jövő év végi kamatszint várhatóan 2,25 százalék lesz a jelenlegi 1,25 százalék után. A szakértők értékelése szerint akadályozza a gazdasági élénkülést a magas munkanélküliség, amely novemberben 6 százalékos volt és tavaszig várhatóan tovább nő, bár közgazdászok azt várják, hogy az év végére 5,6 százalékra esik vissza. Az infláció várhatóan továbbra is mérsékelt marad, jövőre éves szinten 2,2 százalékos lesz, 2003 negyedik negyedében éves viszonylatban 2,1 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik