Belföld

Az európai lesz a világ üzleti nyelve

Nem Amerika fogja meghatározni a világ "üzleti nyelvét": az amerikai könyvelőbotrányok következményeként minden bizonnyal az Európában honos IAS számviteli elvekből fejlődik majd ki a világsztenderd – vélekedik Roóz József , a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) rektora.

Roóz József, a BGF rektora kapta az idén az Állami Számvevőszék elnöke által adományozott Hágelmayer-díjat – írja a Népszabadság. Az elismerést a pénzügyi és gazdasági ellenőrzés szakembereinek képzésében játszott szerepével, tudományos munkásságával érdemelte ki. – A társadalom, a gazdaság változásait követnie kell az ellenőrzési, számviteli képzésnek is – vélekedik a rektor, aki szerint egyre nagyobb lesz az igény az állami büdzséből részesedő költségvetési, önkormányzati intézmények szakszerű ellenőrzésére képes szakemberek iránt is. Ma a számviteli, audit, ellenőrzési képzés fókuszában a profitorientált vállalkozások állnak, ám fel kell készülni arra, hogy a polgárok és a politikusok előbb-utóbb az állami pénzek útját is a piaci intézmények auditjához hasonlóan mély és következetes elemzéssel szeretnék nyomon követni.

A könyvvizsgálókkal, ellenőrökkel, számviteli szakemberekkel szemben támasztott követelmények egyre szigorúbbak, az ismeretek viszont egyre több helyen lesznek kamatoztathatóak, hiszen hamarosan kialakul a számvitel “világsztenderdje”. 2005-től kezdve az Európai Unió országaiban az IAS (International Accounting Standard) elvei válnak általánosan elfogadottá, s ehhez – esetleg új számviteli előírások kidolgozásával – hazánknak is igazodnia kell majd. A rektor úgy látja: a szigorúnak számító IAS-nek az amerikai gazdaságot megrázó “kreatív könyvelési eljárások” miatt egyre több az esélye arra is, hogy legyőzze a “lazább”, amerikai GAAP rendszert. Így a kialakuló világsztenderd, az üzlet “világnyelvének” alapjául szolgálhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik