Belföld

Erősít az ORFK a szervezett bűnözés ellen

Jelenlegi létszámának csaknem háromszorosára, 25-30 fősre növelné a rendőrség a szervezett bűnözés elleni igazgatóság korrupció elleni osztályának létszámát - értesült a Népszabadság. A javaslatot az uniós követelmények és a kormány meghirdetett intézkedései mellett azzal is magyarázzák, hogy a korrupció mind gyakrabban tetten érhető a "felső állami és az önkormányzati vezetésben" is.

Magas szervezettség és látencia, valamint gyors alkalmazkodási képesség a jogszabályi és gazdasági környezethez – egyebek mellett ezek jellemzik a korrupciós bűncselekményeket Magyarországon. A hivatali és gazdasági visszaélések az élet minden területén, az önkormányzatoktól a banki szférán keresztül egészen az államapparátus legfelsőbb szintjéig tetten érhetők. A Népszabadság a közelmúltban részleteket közölt az Állami Számvevőszék vezetőinek tanulmányából, amelynek készítői a közbeszerzési gyakorlatot, a pártfinanszírozás rendszerét, a vállalatok és állami intézmények belső ellenőrzési rendszerének működésképtelenségét jelölték meg a magyarországi korrupció legfőbb okaiként.

A rendőrség számára a korrupció a legnehezebben felderíthető bűncselekmények egyike, hiszen mindkét fél, a vesztegető és a megvesztegetett egyaránt abban érdekelt, hogy bűnös kapcsolatukra ne derüljön fény.


Az utóbbi időben mind szövevényesebb, mind magasabb állami és önkormányzati vezetői köröket érintő és – részben emiatt is – egyre nehezebben áttekinthető, szinte kibogozhatatlan vesztegetési ügyekkel kerülnek szembe a nyomozók. Az elmúlt években is több esetben indult büntetőeljárás hivatali vesztegetés alapos gyanúja miatt országgyűlési képviselők, magas beosztású minisztériumi, kormányzati tisztviselők ellen, ennek ellenére azt még a rendőrségi források sem vitatják, hogy a felsőbb köröket érintő korrupciónak csak a töredéke lepleződik le.


Titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazása nélkül nehezen leplezhető le az önkormányzati vezető (vezetés), ha csak azért minősít át belterületté egy földdarabot, mert valaki némi kenőpénzért megsúgta a területet tulajdonosainak, hogy azon keresztül majdan az egyik tervezett főút vagy autópálya nyomvonala vezet. Az önkormányzat döntésével egyszeriben megtízszerezheti, esetleg meg is százszorozhatja a terület értékét. Ugyancsak nehezen bizonyíthatók az agrár- és a környezetvédelmi támogatásokkal kapcsolatos visszaélések; például az, hogy a felvett támogatást valóban a hulladék ártalmatlanítására fordították-e, vagy azt valakik zsebre tették, a szemetet pedig szétszórták az erdőkben, vagy a folyókba, elhagyott bányákba öntötték. A jövőben az uniós támogatások elosztása és felhasználása teremt majd új korrupciós bűnalkalmakat, amelyek felderítése és a bűncselekmény elkövetésének bizonyítása speciális felkészültségű nyomozócsoport felállítását indokolja.


A rendőrség – miként azt Németh László ezredes, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának főosztályvezetője lapunknak elmondta – a kialakult helyzetre tekintettel a jelenlegi létszámának közel háromszorosára, 25-30 fősre szeretné emeltetni a korrupciós cselekmények felderítésére szakosodott osztály létszámát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik