Belföld

A Kopint-Datorg legalább 1,5-2 százalékos kamatcsökkentést tart indokoltnak

A forint árfolyama veszélyesen közelít az árfolyamsáv erős széléhez, s ezt elkerülendő legalább másfél-két százalékpontos kamatcsökkentésre lenne szükség - áll a Kopint-Datorg kedden bemutatott elemzésében. A tanulmány szerint a sávszéléhez ragadó árfolyam és a nagy tőkebeáramlás sterilizálása ismét jelentős mértékű költséges sterilizációra kényszerítheti a jegybankot.

A Kopint az idei év egészére 3,3 százalék növekedésre számít, ami jövőre 4 százalékra gyorsulhat. A külső konjunkturális feltételek továbbra is kedvezőtlenek: a magyar export legfontosabb felvevőpiacának számító Németország importja csökken. A feldolgozóipari beruházások – amelyek importvonzata jelentős – idei évre várt élénkülése elmarad a lanyha konjunktúra miatt, ám az év egészében az import értéke mégis gyorsabban nő az exportnál.

Ennek hátterében részben a forint jelentős felértékelődése, részben pedig a belső fogyasztás növekedése áll. A megugró bérkiáramlás fogyasztásélénkítő hatása mellett a versenyképességet is számottevően rontja. A Kopint becslése szerint idén a lakosság fogyasztása 1,5-2 százalékponttal haladja meg a GDP bővülését. A lakossági fogyasztás várhatóan az év utolsó hónapjaiban is folytatódik, megáll viszont az infláció csökkenése. A fogyasztói árak növekedési üteme decemberben 5,3 százalék, az éves átlagos értékkel megegyező lehet.

Az ipari termelés növekedése várhatóan kissé gyorsul az év második felében, de még így is három százalék alatt marad. A háztartási fogyasztás 8-8,5 százalékkal, a beruházások 5 százalékkal, a nemzeti számlák szerinti kivitel 6-8 százalékkal, a behozatal 8-10 százalékkal emelkedhet. A folyó fizetési mérleg deficitje 3,5 milliárd euró lehet, ami a várt GDP százalékában kifejezve eléri az 5,1 százalékot.

Az államháztartás GFS rendszerben számított hiánya idén a GDP 6,1 százaléka lehet. Az ESA-95 rendszer szerint számolva az idei deficit 8,7 százalékra duzzad, ami a Kopint várakozása szerint jövőre 5,3 százalékra szelídül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik