Belföld

Dánia újrafogalmazza kapcsolatát az unióval

Dániában újabb népszavazás lehetőségét fontolgatják, amelyen az ország és az EU kapcsolatrendszeréről kérdeznék az állampolgárokat. Kormányfői vélemény szerint Dániának a jövőben tevékenyebben kellene részt vennie az unió életében.

Az Európai Unió új alkotmányos szerződésének véglegesítését és elfogadását követően a dán állampolgárokat még egyszer megkérdezik: hogyan vélekednek az ország és az unió között fennálló kapcsolatrendszerről.

Dönteni kell a jövőről

Tavasszal Andreas Fogh Rasmussen dán miniszterelnök a parlamenti politikai erők bevonásával megállapítja a menetrendet, amely szerint Dánia dönt majd az Európai Unióval fenntartani kívánt további kapcsolatának jellegéről. A dánok jelenleg a védelem, az igazságügy és a belügy terén, valamint az EU-állampolgárság ügyében folytatnak közös politikát az EU-val, és tagjai az Európai Monetáris Uniónak is.

– Várakozásaim szerint az EU új szerződése annyira nagy horderejű lesz, hogy feltétlenül új népszavazást igényel – nyilatkozta a dán kormányfő, aki egyelőre nem kíván állást foglalni arról, hogy a referendumon Dánia uniós politikájának kérdését is szavazásra bocsátják-e.

Némely csatlakozó Dánia előtt jár

Rasmussen ugyanakkor hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Dánia mielőbb az Európai Unió “teljes értékű tagjává” váljon. Szerinte a jelenleg felvételre váró országok között több olyan is akad, amely már most sokkal erőteljesebben jelen van az unióban, mint Dánia. A miniszterelnök úgy véli, hogy ezen a helyzeten változtatni kell.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik