Belföld

A pénteki zárás közelében ingadozik a BUX

Hétfőn 7801,38 ponton nyitott a BUX, ami gyengébb helyzet a pénteki záráshoz képest. A kereskedés első negyedórájában azonban emelkedésnek indult a BÉT fő mutatója, és el is érte a pénteki zárás szintjét.

A megkérdezett tőzsdei szakértők eltérően ítélik meg a magyar részvénypiacon hétfőn várható ármozgások irányát. Rátkai Orsolya, az OTP Bank Rt. elemzője szerint a külföldi vegyes hatású piaci hírek alapján bizonytalanok a kilátások. A legnagyobb esélyt az árak lassú lemorzsolódására látja a blue chip részvények piacán. Ez alól legfeljebb a Richter lehet kivétel, amely pénteken is a legkevesebbet veszített értékéből.
Antal Dénes, a Magyar Külkereskedelmi Bank üzletkötője úgy véli, a pénteki nyereségkivétek után hétfőn pozitív tartományban nyithat a BUX. Ezt támasztják alá az enyhe erősödéssel nyitó európai tőzsdék is. Hozzátette, hogy a New York-i tőzsde szintén emelkedéssel zárt pénteken, miután magához tért a vártnál magasabb novemberi munkanélküliségi adat, majd a pénzügyminiszter lemondása okozta sokkból.

 Kissé gyengült a forint

A forint 14,22 százalékon állt a sáv erős oldalán hétfőn 9:30-kor a bankközi devizapiacon, 8 bázisponttal gyengébben a péntek délutáni helyzetéhez képest. Az eurót nyitáskor 236,60 forint körül jegyezték, fél tízkor 236,80/90 forint volt az árfolyama, szemben a péntek délutáni 236,55/70 forintos árral. A dollárral 234,70/80 forinton kereskedtek reggel. A kereskedők csendes piacra, és kismértékű árváltozásokra számítanak.

Pozitív trendet választott a londoni index

A hétfői nyitást követően a Nokia által lefektetett irányt követve emelkedésnek indultak a technológiai szektorok részvény árfolyamai. Visszahúzó erőt gyakorolt viszont rájuk a Cable & Wireless, valamint a banki papírokra a Credit Suisse. A nyitást követően az FTSE Eurotop 300 index 0,5 százalékkal, a DJ Euro Stoxx 50 index 0,8 százalékkal állt magasabban.

A TeliaSonera-részvények első napja

A TeliaSonera részvényei a kereskedés első napján 4,15 eurón nyitottak Helsinkiben. Az árfolyam 19,1 milliárd eurós tőkeértéket ad a finn Sonera és a svéd Telia egyesüléséből létrejött skandináv telekommunikációs vállalatnak. A Telia részvényei 35,50 svéd koronán zártak pénteken. A svéd cég a Sonera részvényeseinek 95 százalékos támogatását megszerezve részvénycserével jutott a Sonera birtokába. Az ajánlat 1,5144 Telira részvényt, illetve készpénzes alternatívakén öt eurót kínált minden egyes Sonera részvény ellenében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik