Belföld

Munkatársainak negyedét küldi el a Telefónica

A vezető spanyol távközlési vállalat, a volt monopolszolgáltató Telefónica SA, lapjelentések szerint, jövőre spanyolországi kirendeltségeinél jelentős létszámcsökkentést tervez: szakszervezeti becslések szerint a cég a jelenleg 40 ezer munkatársa közül több mint 10 ezret készül elbocsátani.

Az El Mundo híre szerint a távközlési konszern ezzel a lépéssel a dolgozókkal megállapodott menetrendet követi. A Telefónica idei kilenchavi veszteségei meghaladják az 5 milliárd eurót, és bevételei is jelentősen csökkentek. Elsősorban latin-amerikai érdekeltségei halmozták a veszteségeket az ottani valuták árfolyamcsökkenése miatt.

Tavaly háromnegyedévkor a társaság még 1,6 milliárd eurós nyereséget jelentett. Az idei hatalmas veszteséget több – részben a harmadik generációs mobilüzletben érdekelt – vállalkozás leírása is magyarázza. A vállalatnak a harmadik negyedévben 538 millió eurós tiszta nyeresége képződött, 21,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de ez nagyrészt a Telefónica vezetékes telefonszolgáltatási üzletét érintő adókedvezményeknek tulajdonítható. A bevételek 7 százalékkal maradtak el kilenc hónap után a tavalyi első kilenchavitól, 21,47 milliárd eurót érve el. Az előfizetők száma az összes piacon 6 százalékkal, 77,2 millióra nőtt, Spanyolországban pedig 13 százalékkal. A Telefónica részvényei hétfőn, közép-európai idő szerint fél kettő után 2,30 százalékos veszteséggel 9,33 eurón álltak a madridi értéktőzsdén. A papírok ötvenkét heti csúcsa 15,96, mélypontja 7,30 euró volt. A részvények az év eleje óta 37,92 százalékot vesztettek értékükből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik