Belföld

Mikrochip adja vissza az emberi látást?

Az amerikai tudósok valószínűnek tartják, hogy három éven belül egy mikrocsip segítségével emberek millióinak látását tudják visszaadni – adta hírül a BBC. A beültetett, mesterséges szivárványhártyaként viselkedő csip a retina körüli sejteket stimulálja, amelyek az agysejtek felé továbbítják az ingert, s így lehetővé teszik a látást.

Az eddig végrehajtott állatkísérletek sikeresnek bizonyultak: a kaliforniai egyetem (UC) szakemberei eddig három kutyán végezték el eredményesen a beavatkozást. Most a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársaival együttműködve dolgoznak a mikrocsipek második generációján, és próbálkoznak az emberi szervezethez való alkalmazásával.

A négy milliméteres mikrocsipet egy polidimetilsziloxán (PDMS) nevű szilikonra rögzítik, amely rugalmas, s a szem szöveteinek megsértése nélkül simul rá a domború retinára. Az implantátumot azonban teljesen biokompatibilissé kell tenni, azaz ki kell bírnia a szem fiziológiai adottságait. A második generációs csip ezer elektródával kacsolódik majd a szemhez, s segítségével a páciensek képesek lesznek képeket érzékelni. A csip, ha végül beválik, kizárólag a sérült retinájú emberek problémáján tud segíteni – olvasható a Népszabadság hítfői számában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik